nedelja , januar 20 2019
Početna / AGRO / Novi brend juga Srbije sa zaštićenim imenom porekla

Novi brend juga Srbije sa zaštićenim imenom porekla

Pored Leskovačkog roštilj mesa i ajvara još jedan tradicionalni, domaći proizvod zaštitio je ime porekla kod Zavoda za intelektualnu svojinu.

Projekat zaštite imena porekla Leskovačka sprža realizovala je Regionalna privredna komora Leskovac uz finansijsku podršku Grada Leskovca sa  400.000 hiljada dinara.

Stručna služba Komore, Koordinator za poljoprivredu Vladimir Bojović, prof. dr Miodrag Lazić i dr Snežana Ilić Stanković su uspeli da u rekordnom roku izrade Elaborat za zaštitu imena porekla za proizvod Leskovačka sprža i pripreme svu neophodnu dokumentaciju i analize.

„Uz podršku direktora Gorana Jovića,  smo uspeli da kroz aktivnu marketinšku kampanju, izradu Elaborata sa stručnim profesorima, registracijom Udruženja proizvođača „Domaća sprža“, edukaciju i stalne sručne skupove i sastanke sa proizvođačima, uspešno privredemo kraju sertifikaciju ovog prepoznatljivog brenda i proizvoda sa Juga Srbije. Rešenje broj 2018/15833 – Г-2017/0008 o registraciji imena porekla „Leskovačka sprža“ za proizvod na bazi svinjskog mesa i masti Zavod za intelektualnu svojinu je izdao 6.6.2018. godine, ističe Bojović.

Ova geografska oznaka upisana je u Registar oznaka geografskog porekla pod brojem 77. Proizvod sa imenom porekla „Leskovačka sprža“ proizvodi se isključivo na području Jablaničkog okruga u skladu sa opisanim geografskim područjem i priloženom geografskom mapom na način koji je naveden u Elaboratu proizvoda.

„U Komori je registrovano Udruženje proizvođača Leskovačke sprže pod nazivom „Domaća sprža“ koje okuplja odgajivače svinja, proizvođače Leskovačke sprže i klaničare. Proizvođači su dobili i snažno marketinčko sredstvo pa se nadamo povećanju proizvodnje i prodaje Leskovačke sprže što će uticati na povećanje stočnog fonda, odnosno broja svinja.Imamo u planu i da podnesemo zahtev za međunarodno registrovanje oznake geografskog porekla imena porekla kod Svetske organizacije za intelektualnu svojinu sa sedištem u Ženevi, dodaje naš sagovornik.

Takođe pročitajte

Nišville objavljuje Serbian Showcase konkurs

Internacionalni Nišville jazz festival 2019 imaće ove godine najbrojniju listu eminentnih gostiju – direktora inostranih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.