subota , novembar 17 2018
Početna / AGRO / Njeno Veličanstvo – BUNDEVA

Njeno Veličanstvo – BUNDEVA

ZBOG obilja dragocenih lekovitih sastojaka, bundeva je nezaobilazna namirnica u jelovniku. Izuzetno je bogata vitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući betakarotenu, predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte.

Plod bundeve sadrži 90 odsto vode, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele da smršaju a da ne ostanu uskraćeni za minerale i vitamine. Tamnožuta bundeva sadrži i specifičnu kiselinu, koja deluje protiv kancerogenih ćelija. Semenke takođe imaju hranljiva svojstva. Sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, dosta vlakana koja regulišu rad organa za varenje, a i dobar su izvor kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema.

KUVANE NA PARI

Potrebno je: 700 g bundeve, med, nekoliko listova nane, orašasti plodovi po želji – orasi, lešnici, bademi

Očistite dobro sazrelu bundevu od semenki, oljuštite i isecite na kockice. Skuvajte je na pari da ne bi bila vodenasta, izvadite je, pospite sitno naseckanim orašastim plodovima i prelijte medom po želji.

UKUSNA BUNDEVARA

Potrebno je: 500 g tankih kora za pite, 1.700 g mirišljave bundeve, 540 g šećera, 150 ml ulja, 130 g mlevenih oraha

Da biste lakše izrendali bundevu, neoljuštenu je isecite na komade i stavite u rernu na 200 stepeni, samo 15 minuta. Kad malo omekša ostavite je da se prohladi, skinite koru i izrendajte je. Pripremite šećer, orahe, ulje i kore. Na uljem podmazan pleh stavite prvo 3 kore poprskane uljem, pa fil od bundeve, oraha i šećera. Potom do kraja posle svake druge kore stavljajte fil, a na kraju poređajte 3 kore, takođe poprskane uljem. Gotovu pitu odozgo premažite sa malo vode, pa pecite u rerni na 200 stepeni, od 45 do 50 minuta. Nakon pečenja je izvadite, ovlaš poprskajte vodom i pokrijte čistom krpom. Na kraju pospite prah šećerom i služite.

JEDNOSTAVNA SOČNA TORTA

Potrebno je: 400 g očišćene bundeve, 80 g putera, 180 g brašna, 120 g šećera, 2 jaja, kesica suvog kvasca, 125 g čvrstog jogurta, kašičica cimeta i malo šećera u prahu

Oljuštenu i od semenki očišćenu bundevu iseckajte na kockice. Stavite poklopljeno da se kuva sa nekoliko kašika vode i sklonite sa šporeta tek kada bundeva potpuno omekša. Dok se smesa hladi odvojite belanca i umutite ih da dobijete čvrst sneg. Mikserom umutite puter i šećer, pa dodajte žumanca i ispasiranu bundevu. Smesu promešajte, pa dodajte jogurt, cimet, brašno, kvasac, a na kraju sneg od belanaca. Sipajte u okrugli pleh namazan puterom i posut sa malo brašna, pa pecite u rerni na 180 stepeni 40 minuta. Pečeno ohladite, pospite šećerom u prahu i uživajte.

AROMATIČNE KUGLICE

Potrebno je za kuglice: 200 g pirea od pečene bundeve, od 180 do 190 g mlevenog keksa, 70 g mlevenih pečenih, badema, burbon, vanilin šećer, oko 20 g sitno seckanih brusnica.

Za glazuru: 150 g bele čokolade, od 2 do 3 kašike ulja, štangla crne čokolade, po želji mleveni orasi, kokos, pistaći, kakao

Pomešajte mleveni keks, mlevene bademe i sitno iseckane brusnice. Ove sastojke pomešajte u činiji sa suvim pireom od bundeve, dodajte vanilin šećer, pa kratko umutite mikserom da se smesa ujedini. Od smese pravite kuglice i slažite na veću tacnu, pa ostavite u frižider da se stegnu dok ne napravite glazuru. Za pripremu glazure otopite belu čokoladu na ulju. Vodite računa da glazura ne bude previše retka da ne bi klizila sa kuglica. Pre nanošenja mešajte je da se malo prohladi. Vadite deo po deo kuglica iz frižedera, svaku posebno nabodite na čačkalicu, umačite u glazuru, pa ostavite da se ocede. Što su kuglice hladnije, glazura će se brže stezati. Po želji, na belu glazuru možete naneti rastopljenu crnu čokoladu, mlevene orahe, kokos, pistaće.

Takođe pročitajte

Podrška mladim ljudima da započnu posao

Mladi ljudi, njih 20-oro starosti od 18 do 35 godina, sa područja vlasotinačke opštine, danas …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.