sreda , decembar 12 2018
Početna / KATEDRA / Nišlije se odužile književnim velikanima

Nišlije se odužile književnim velikanima

Više od stotinu eksponata, ličnih predmeta, originalnih rukopisa i fotografija dvojice velikana pisane reči izloženo je u spomen-sobi posvećenoj Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću u Narodnom muzeju u Nišu.

Njih dvojica su svojim delima grad na Nišavi uveli u književnu istoriju.

Rukopisi „Zone Zamfirove“ i pripovetke „Ibiš-aga“, radna soba, umetničke slike i druge lične stvari Stevana Sremca, kao i lični predmeti Branka Miljkovića koji su decenijama čamili u skladištima i depoima, napokon su postale dostupne javnosti.

Posle godina odlaganja, Narodni muzej je ovo uradio kao projekat od nacionalnog značaja. Napravili smo postavku o životu i radu ovih velikana, kao i o njihovom dodiru sa Nišom – kaže autor izložbe Jovan Mladenović i pojašnjava da su u pitanju originalni eksponati.

Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj zvanica, među kojima i ministar kulture Vladan Vukosavljević. On je tom prilikom rekao da je otvaranjem ove književno-memorijalne postavke Grad Niš odao dužno poštovanje Sremcu i Miljkoviću.

„Niš pamti i danas odužuje davni dug dvojici književnih autora koji su ovom gradu snažili slavu imena. Razdvojeni u vremenu zemnog života, spaja ih živa veličina. Niš je Stevanu Sremcu jedan od važnih književnih zavičaja, a Branku Miljkoviću mesto rođenja. Niški Sremčevi likovi postali su opšte prihvaćena narodna svojina u svim našim krajevima, pri čemu dijalekatske posebnosti samo boje prisnošću likovi i situacije koje je pripovedno oblikovao – istakao je Vukosavljević.

Takođe pročitajte

Mladi violinista iz Irana zavoleo Niš

Tinejdžer Kamran H. iz Irana krenuo ka zapadnoj Evropi, ali je sa svojim instrumentom zastao …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.