nedelja , februar 17 2019
Početna / ZDRAVLJE / HIPOKRAT / Nastavak prijema profesionalnih vojnika sanitetske službe

Nastavak prijema profesionalnih vojnika sanitetske službe

Prijem profesionalnih vojnika sanitetske službe nastavlja se do popune predviđenog broja radnih mesta. Lica koja ispunjavaju propisane uslove za prijem i uspešno završe obuku dobijaju mogućnost zapošljavanja u sistemu vojnog zdravstva i daljeg karijernog napredovanja. 
Sva lica zainteresovana za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka u septembarskoj klasi potrebno je da se prijave u centar Ministarstva odbrane prema opštini stanovanja zaključno sa 31. julom 2018. godine.
Nakon završenog dobrovoljnog služenja vojnog roka, zainteresovanim profesionalnim vojnicima – medicinskim tehničarima opšteg i pedijatrijskog smera, laboratorijskim tehničarima zdravstvene struke i farmaceutskim tehničarima, biće omogućen prijem u službu u vojnozdravstvene ustanove u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, uključujući i Vojnomedicinsku akademiju.
Uslovi za prijem
Na dobrovoljno služenje vojnog roka upućuju se lica rođena 1989. godine i mlađa. Za upućivanje na dobrovoljno služenje i prijem u profesionalnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika sanitetske službe, pored opštih uslova za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka, o čemu se informacije mogu dobiti u centrima Ministarstva odbrane u opštinama u kojima lica stanuju ili na sajtu Ministarstva odbrane, lica moraju imati završenu srednju medicinsku školu za zanimanja koja se traže za prijem i položen stručni ispit.
Obuka kandidata
Dobrovoljno služenje vojnog roka traje šest meseci. Prvih mesec i po dana je opšta vojna obuka u nekom od centara za obuku (Sombor, Valjevo ili Leskovac) gde se prijavljena lica upućuju po teritorijalnom principu, a posle toga sledi mesec i po dana specijalističke obuke za sanitetsku službu u Četi za obuku vojnika logistike u Nišu. Nakon završene obuke vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka upućuju se tri meseca u jednu od vojnozdravstvenih ustanova na kolektivnu obuku (Vojnomedicinsku akademiju, Vojnu bolnicu Niš, Vojnu bolnicu Novi Sad i Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd), da bi po završetku dobrovoljnog služenja bili u potpunosti osposobljeni za rad u sistemu vojnog zdravstva.
Napredovanje u službi
Po potpisivanju prvog ugovora profesionalni vojnici dobijaju čin razvodnika, a kasnije napreduju u viši čin destara i mlađeg vodnika na osnovu vremena provedenog u službi i završetka kurseva predviđenih za dalje napredovanje. Rad u vojnozdravstvenim ustanovama omogućava stalno stručno usavršavanje, mogućnost učešća u mirovnim misijama u inostranstvu, kao i studije za strukovne medicinske sestre na Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane u Beogradu.

Takođe pročitajte

Med sa belom rotkvom, žalfijom i crnim lukom „ubija“ kašalj

UKOLIKO želite da se što pre oslobodite prehlade praćene kašljem, upalom grla i drugim simptomima, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.