nedelja , januar 20 2019
Početna / KATEDRA / „Naša istorija, naša sećanja“ od 20. oktobra u Nišu

„Naša istorija, naša sećanja“ od 20. oktobra u Nišu

Putujuća izložba „Naša istorija, naša sećanja“, je posvećena sećanju na oslobođenje Srbije u jesen 1918. od strane Istočne armije, kao i porodičnim sećanjima, koja žive i posle jednog veka, na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Protekao je jedan vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije, napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strane Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, koje čuvaju mnogi srpski gradovi.

I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o poseboj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

Izložbu će otvoriti Njegova ekselencija ambasador Francuske, gospodin Frederik Mondoloni, a otvaranju će prisustvovati i gradonačelnik Grada Niša, gospodin Darko Bulatović, pukovnik Saša Petrović iz Komande Kopnene vojske Vojske Srbije i drugi gosti.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku „Mission du centenaire“ (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislavom Sretenovićem, istoričarem (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandrom Mirić, arhitektom-konzervatorom (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana). U Nišu pored ovih partnera dodaje se partnerstvo Komande kopnene vojske Srbije.

Izložba će boraviti u Nišu od 20. do 24. oktobra 2018. godine.

Takođe pročitajte

Nišville objavljuje Serbian Showcase konkurs

Internacionalni Nišville jazz festival 2019 imaće ove godine najbrojniju listu eminentnih gostiju – direktora inostranih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.