utorak , januar 22 2019
Početna / BIZNIS / „Naš med“ spreman za tržište

„Naš med“ spreman za tržište

Pčelari iz Srbije udružili su se i napravili preduzeće i robnu marku „Naš med“ pod kojom će otkupljivati, prerađivati i izvoziti med. Odluku u kom gradu će biti sagrađen pogon za preradu saopštiće 26.oktobra ali kažu da je interesovanje lokalnih samouprava veliko.

gadzin-nah-ministarka-ana-i-ministar-branisalv-1910-2016Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović razgovora sa proizvođačima meda u Gadžinom Hanu i odao im priznanje jer su se međusobno „uvezali“ i pokušavaju da naprave pogon gde bi pakovali svoj med i odakle bi ga plasirali na domaće i inostrano tržište.

„Ovo je jedinstven primer gde se ljudi koji se bave istom proizvodnjom sami povezuju i pokušavaju da naprave nešto što će im dati dodatu vrednost i što će im doneti mnogo više novca nego što su imali do sada“, kazao je ministar Nedimović. med-novo-pakovanje

Prema njegovim rečima, potražnja za srpskim medom je velika i ovakvo udruživanje proizvođača iz Gadžinog Hana, Bujanovca, Aleksinca, ali i iz drugih gradova u Srbiji, doprineće da se proizvodnja meda u Srbiji još više poveća.

kosnice-gornji-barbesMinistar Nedimović je naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine različitim merama podrške poput subvencija po košnici ili za nabavku opreme koja se primenjuje u pčelarstvu, pomoći da se ta proizvodna grana razvije, podsetivši da se trenutno vraća 40 odsto uloženih sredstava za nabavku opreme i da se daje 600 dinara podsticaja po košnici.

On je precizirao da se u najsiromašnijim opštinama Srbije pčelarima vraća 55 odsto uloženih sredstava za nabavku opreme. Nedimović je dodao i da su se 32 opštine javile, na poziv pčelara, lokalnim samoupravama da im dostave ponude za izgradnju pogona za pakovanje meda.

Takođe pročitajte

Naučite jezik naroda kome su pivo i kobasice nacionalni simbol

Na nemačkom jeziku možete komunicirati sa 100 miliona stanovnika Evrope i to je samo jedan …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.