četvrtak , januar 24 2019
Početna / KATEDRA / Nagrada „Branko Miljković“ pesniku Petru Matoviću

Nagrada „Branko Miljković“ pesniku Petru Matoviću

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Marjan Čakarević i Nikola Živanović jednoglasno je doneo odluku da se Petru Matoviću dodeli nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Iz srećne republike“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.
Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine  jer je na konkurs pristiglo više od stopedeset pesničkih knjiga a žiri je imao uvid u celokupnu produkciju u 2017-oj godini,
„U vreme kada u poeziji preovladavaju knjige koncepti poezija Petra Matovića je usmerena ka pojedinačnoj pesmi ali u obličavanju zbirke ovaj autor uspeva da odgovori i na generacijske zahteve tako što već uobličene pesme slaže u složeni poredak naknadnim uređivanjem zbirke. Na sličan način pesničke slike u jednoj pesmi, osim što same po sebi spajaju najraznovrsnije elemente, ne stoje tu samo radi sebe samih već imaju funkciju kako na nivou te pesme, tako na nivou cele knjige, navodi se u saopštenju žirija.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja u okviru „Dana Branka Miljkovića“ u Nišu.

Ujedno, Niški kulturni centar svim čitaocima poezije i svekolike literature čestita Svetski dan knjige i autorskih prava.

Takođe pročitajte

Ukoliko ste ulični zabavljač javite se na konkurs opštine Medijana

Gradska opština Medijana, u cilju obogaćivanja kulturne ponude u gradu i oživljavanja nekih lokacija, koje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.