petak , novembar 16 2018
Početna / TRADICIJA / HRANA / Muško „slatko od smokava“

Muško „slatko od smokava“

Ono što je nama kontinentalcima jabuka to je mediteranskim narodima smokva (Ficus carica)  ali srećom „primila“ se i na naše podneblje pa su u ovo doba godine pijace solidno snabdevene ukusnom i lekovitom voćkom. smokveCena je od 90 do 100 dinara po kilogramu a naš čitalac i poznati muzičar Miodrag Kostić Trša iz Niša prenosi nam isprobani recept za slatko od smokava.

Smokva se smatra simbolom života, mira, blagostanja i plodnosti, ali i požude i erotičnosti. Postoji verovanje da uz pomoć smokve žena može začarati svog ljubavnika.

Da li ima isto dejstvo ako je u te svrhe upotrebi muškarac nije još utvrđeno ali muško slatko, od bilo kog voća, sigurno ne treba odbiti.

Za kilogram smokvi ide standardno kilogram šećera. U 300 ml vode se stavi kilogram šećera i kuva se dok se ne dobije sirup a zatim se dodaju smokve bez drškica.slatko smokve priprema
„Smokve bi trebalo da budu zrele i ne mnogo tvrde.  Ja ih inače ne ljuštim. Kuvati na jakoj vatri i skidati penu a pred kraj termičke obrade ubaciti par kolutova limuna i kesicu vanilinog šećera. Posudu sa smokvama prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi. Sutradan, ako slatko nije dovoljno gusto opet vratit na vatru do poželjne gustine. Stavljati u tegle kada se ohladi i zatvoriti novim metalnim poklopcima, preporučuje Miodrag.
Smokva je bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, C i beta karotena. Ima nizak sadržaj masnoća i obezbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća. Sveže kao i suve smokve sadrže puno pektina, topivog vlakna koje može da smanji holesterol u krvi.

slatko smokveSadrži i triptofan koji obezbeđuje dobar san i pomaže mozgu da pravilno iskoristi glukozu, odnosno šećer. Takođe, pospešuje i dobru cirkulaciju. Važan je podatak da u 100 gr sirove smokve ima čak 17,5 miligrama magnezijuma, dok ista količina suvih smokava sadrži trostruko više ovog minerala.
A magnezijum je jedan od ključnih činilaca za zaštitu organizma od uticaja stresa i predstavlja pravi melem za ćelije nervnog sistema. Suve smokve su zbog magnezijuma voćka izbora za ishranu mišića, kvalitet krvnih sudova i nervnih ćelija.
Smokva sadrži do 80% vode i blizu 60% prirodnog šećera koji stimuliše mozak da brže razmišlja. Zbog toga su smokve izvrstan izvor energije i ljudima koji ih jedu donose budnost, svežinu i brže reakcije. Jedino dijabetičari ne bi trebalo da jedu suve smokve, jer u njima ima čak 66% šećera.
U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva.slatko smokve tegle

Plodovi se upotrebljavaju sveži, osušeni ili u rakiji. Pečene ili kuvane smokve u mleku stavljaju se na čireve, dok se od prženih i grubo samlevenih smokava priprema kafa, koja se preporučuje plućnim bolesnicima. Smokve i njihov mlečni sok imaju jako antiseptično i dezinfekciono dejstvo. Mlečni sok leči gljivice, bradavice na koži, a omekšava kurije oči i žuljeve. Zbog toga što su dobar izvor kalijuma koriste se i u snižavanju povišenog krvnog pritiska. I na kraju, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.

Takođe pročitajte

Šta jesti pre i posle vežbanja

Lični trener i dijetetičar Keli Fijeras daje opšte smernice koje treba slediti kada birate koje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.