Dualno obrazovanje, koje se odnedavno uvodi u školski sistem Srbije, pirotska Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“, praktikuje od osnivanja – punih sedam decenija. Uz teoretsku nastavu, srednjoškolci se na praktičan način u radionici škole obučavaju za buduće majstore mlekarstva, čija je okosnica proizvodnja prvoklasnog pirotskog kačkavalja. Uz povremena „doterivanja i usklađivanja“ kada je to nalagao zakon, način rada ostao je isti do današnjih dana.
Prema njegovim rečima, mlekari se školuju na trogodišnjem i četvorogodišnjem smeru za prerađivača, odnosno prehrambenog tehničara. Završena škola u Pirotu omogućava i prohodnost na tehnološke, ali i druge fakultete. Posebna pažnja se poklanja praktičnoj nastavi, koju ove godine obavlja tridesetak budućih majstora.
Pirotska škola je daleke 1946. godine otvorena po ugledu na neke švajcarske prehrambene škole.
Jedan od najvećih uspeha desio se proteklih dana, pošto je škola postala prvi ovlašćeni proizvođač pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka, sa zaštićenim geografskim poreklom. Ocenjivanje uslova u kojima se proizvodi čuveni pirotski brend trajalo je tri godine, inicijativu je pokrenuo grad koji je pripremio i elaborat, a sertifikat je dodelio Zavod za intelektualnu svojinu.
„Đaci prve godine jednom nedeljno imaju praktičnu nastavu u školskoj radionici, za čije potrebe otkupljujemo po pet tona mleka dnevno. Oni u drugoj i trećoj godini nedeljno su dvaput na praksi, tako da kad završe školovanje odmah mogu samostalno da rade: sve od belih sireva, jogurta do specijalizovanih sireva i kačkavalja – priča direktor škole koju su pojedini političari nazivali i „akademijom za mleko“.