petak , novembar 24 2017
Početna / TRADICIJA / HRANA / Lubenica VS dinja – nerešeno

Lubenica VS dinja – nerešeno

Zanimljivo je da još niko nije sproveo istraživanje da li ljudi više vole da jedu dinje ili lubenice ali je sigurno da nećete pogrešiti ako ih u ovim vrelim danima konzumirate u velikim količinama. Slobodno budite neumereni jer nećete naškoditi organizmu a ni novčaniku jer im je cena „pala“ na 30, odnosno 50 dinara za kilogram dinje.

lubenicaLubenica se sastoji od 92 odsto vode, tako da je ovo povrće odličan izbor za letne dane. Međutim, to što su lubenice pune vode, ne znači da ne sadrže i neke od najjačih antioksidansa.. Lubenica sadrži likopen, koji štiti ćelije kože od oštećenja od sunca. Jedno parče lubenice sadrže 18,16 mg likopena, dok jedan srednji paradajz sadrži 4 mg.
Jedno parče lubenice pruža čak 25 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C je važan za zdrave zube i desni, pomaže u apsorpciji gvožđa, u održavanju zdravlja vezivnog tkiva kože, imunološkim funkcijama i zacjeljivanju rana.

Ovaj vitamin ima i antioksidativna svojstva, pa sprečava oštećenje ćelija neutralizacijom slobodnih radikala – molekula za koje se veruje da su povezani sa starenjem i pojavom određenih bolesti. Sve je više dokaza da ljudi koji jedu dovoljno voća i povrća kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminom C, imaju zdraviji krvni pritisak od onih koji ne jedu dovoljno tih važnih namirnica.

dinjeDinja je bogata vitaminima i mineralima. Sadrži veliki procenat vitamnina C, B, beta karotena, kao i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i bakra. Takođe, dinja sadrži tri puta više kalijuma od lubenice!!!!!

Voda iz dinje stimuliše rad bubrega, reguliše krvni pritisak, a visok nivo vlakna pomaže varenje. Beta karoten pomaže u borbi protiv kancera, a poslednja istraživanja pokazuju da se dinja može koristiti u borbi protiv nekoliko vrsta raka.

Dinja je idealna za detoksikaciju organizma i pomaže protiv nadimanja organizma. Ovo voće sadrži 300 miligrama kalijuma na 100 grama i pomaže telu da se reši viška natrijum i tako snižava visok krvni pritisak.

Sok od dinje se ranije koristio za ublažavanje bola. Ako želite da se rešite bola, namažite bolno mesto sokom od ceđene ili sitni seckane dinje.  U narodnoj medicini dinja se koristi za osveženje i umirenje.

Dinja se koristi protiv kamena u bubregu, ublažava ubod insekata, opekotine, bolesti želuca i creva.

I lubenica i dinja ne goje pa su idealne ako želite da smršate. Jedino je problem kako pogoditi koja je slatka i najbolji „trik“ je da ih kupujete kod proverenih prodavaca koji vam neće prodati bajatu robu jer je svežina presudna za njihovu slast.

„Pouzdano znam da se dobra dinja prepoznaje po lepom mirisu i tu ne možete da omanete. A što se lubenica tiče najbolje je da probate „eci, peci, pec“, sve ostalo je samo nagađanje, iskren je prodavac ovog povrća Ivan Krstić Krcko u leskovačkom Radničkom naselju.

 

Takođe pročitajte

Bugarski kardiolozi stižu u Niš

Bugarski stručnjaci za lečenje bolesti srca – prof. dr Ivo Petrov, i dr Milen Predovski …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *