Za Svetog Trifuna uz belo vino a za Svetog Valentina samo tako, ovaj keks je dobitna kombinacija ako želite da začinite ljubavni život a originalni recept otkriva nam naša Biljana Stanković Simeonov.
Biljana kaže da su ime su dobili kao skraćena verzija Lincer torte.
“Kako bi se iskoristili ostaci od pomenute torte kao i topla rerna, pekari su smislili ovaj keks koji se i dan danas prodaje na komad širom Austrije i Nemačke” – otkriva nam Biljana.
A recept glasi:
80gr prah šećera, 200gr putera, 300gr brašna, prstohvat soli i vanile.
Sjediniti prah šećer sa hladnim puterom, dodati brasno i napraviti od testa kuglu.
Umotati u foliju i ostaviti najmanje sat vremena u frižideru.
Razvući testo, dodati još brašna koliko treba da se ne bi lepilo za podlogu i vaditi oblike.
Pazite da svaki drugi oblik ima na sredini otvor kako bi se formirao par.
Peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 8 -10 min. Kada ivice počnu dobijati tamnu boju keksi su gotovi. Ostavite ih da se ohlade i premažite omiljenom marmeladom bez ili sa jako sitnim komadićima voća. Pospite prah šečerom.
Keksi su hrskavi i najukusniji kad odstoje jedan dan u limenoj kutiji.