utorak , novembar 20 2018
Početna / KATEDRA / LIFFE – za filmske sladokusce

LIFFE – za filmske sladokusce

Leskovčani će imati prilike da od 18. do 22. septembra pogledaju čak 15 takmičarskih filmova na 11. internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE.

U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda dugometražne igrane filmove iz Srbije i regiona.

„Leskovac je ponovo domaćin prestižnog festivala koji okuplja filmske režisere sa prostora bivše Jugoslavije,  izjavila je direktorka leskovačkog Kulturnog centra, Sonja Conić.

Premijerni takmičarski program čine filmovi koji po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora Darka Bajića predstavljaju najbolji presek najnovije regionalne filmske produkcije.

„Mi kao članovi žirija smo izuzetno ponosni što smo deo ovog festivala. Ono što je možda najvažnije za ovaj festival jeste to što smo uspeli da dođemo do filmova koji su dobitnici nagrada na nacionalnim festivalima. Leskovački filmski festival je dobio svoje mesto ne samo u regionu, nego i šire, kaže umetnički direktor Darko Bajić.

Pored bogatog premijernog takmičarskog programa, u konkurenciji za nagrade naći će se i srpski filmovi „Južni Vetar“, reditelja Miloša Avramovića, koji će i otvoriti festival, „Ederlezi Rising“, Lazara Bodrože, „Izgrednici“, Dejana Zečevića i „Banditi u potrazi za mamom“ u režiji Koste Ristića, kao i već prikazivani slovenački film „Osnove ubijanja“, Jana Cvitkoviča i „Comic Sanc“ hrvatskog reditelja Nevia Marasovića.

„Za relativno kratko vreme koliko se održava – 10 godina, krupnim koracima ovaj festival se kreće i ide ka tome da dostigne ostale prestižne festivale koji postoje na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije, dodala je Sonja Conić.

U okviru studentskog festivalskog programa, svake večeri od 23h, u bioskopu leskovačkog kulturnog centra biće prikazivani filmovi studenata iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

„I ove godine filmovi su iz najjacih akademija u regionu. Imamo selekciju od nekih desetak filmova koji će de boriti za tri nagrade. Selekcija je jaka, to su uglavnom studenti završnih godina, treće i četvrte i ja mislim da će publika u Leskovcu imati šta da vidi, najavljuje scenarista i pisac Kosta Pesevski inace dobitnik nagrade „Slobodan Selenić“.

 

Takođe pročitajte

Mladi ambasadori-„EU pregovori na jeziku mladih“

Prva prezentacija „EU pregovori na jeziku mladih“ biti održana u subotu, 17. novembra od 13h …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.