ponedeljak , februar 18 2019
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / LIFFE – Slobodanu Šijanu nagrada „Živojin Žika Pavlović“

LIFFE – Slobodanu Šijanu nagrada „Živojin Žika Pavlović“

Proslavljeni srpski reditelj Slobodan Šijan ovogodišnji je dobitnik tradicionalne nagrade leskovačke filmske smotre koja se dodeljuje za promociju filmske umetnosti u svetu i nosi ime reditelja Živojina Žike Pavlovića. Šijanu je nagrada uručena u utorak uveče na ceremoniji svečanog otvaranja festivala kojoj je prisustvovao veliki broj reditelja i glumaca iz Srbije, ali i zemalja u okruženju.

„Za mene ova nagrada ima jedno specifično značenje jer se možda ne bih ni bavio filmskom režijom da nije bilo Živojina Žike Pavlovića – kazao je Slobodan Šijan – Kada sam diplomirao slikarstvo pitao sam se šta ću sad i onda sam pročitao u novinama da je na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi filmske režije, za docenta primljen Živojin Pavlović i da će on voditi sledeću klasu studenata. Pomislio sam, od ovog čoveka bi moglo nešto da se nauči, prijavio se i desilo se da sam bio primljen. I tako sam postao reditelj.

Šijan kaže da je imao dve izvanredne godine u klasi Živojina Pavlovića, ali da je posle došlo do raznih političkih čistki i previranja povodom filma „Plastični Isus“.

Festival je otvorio Dragan Bjelogrlić koji se poslednjih decenija afirmisao i kao uspešan reditelj, scenarista i producent, a u narednih pet dana Leskovačani će moći da vide 15 dugometražnih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet premijera.

Takođe pročitajte

Majka Vinka – jedino i najveće bogatstvo su deca

„Poželeo sam uspomenu sa njom i kada sam kleknuo pored nje da se slikamo zagrlila …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.