četvrtak , novembar 15 2018
Početna / BIZNIS / Lični Harlekin – kulinarske cake bez maske

Lični Harlekin – kulinarske cake bez maske

Da se ljubav ka spremanju hrane rađa u najranijem detinjstvu pokazuje primer Dejana Stankovića, poznatijeg i pod pseudonimom-Lični Harlekin.

Neki od nas vole više da jedu, dok oni drugi vole više da spremaju ali priznaćete da je kombinacija oba idealna, što naš sagovornik Dejan potvrđuje.

Ideju za naziv svog bloga sam dobio jos iz Balasevice pesme “Nedostaje mi naša ljubav” gde on u jednom stihu kaže –“…jer ma kako me zvali, ja sam samo tvoj lični Harlekin. Znamo svi da je Harlekin osoba koja uveseljava prisutne na nekom skupu, pa se tako ja trudim da pored recepata, opisima makar izmamim osmeh čitaocima kad već ne mogu da prenesem miris ili ukus kolača.“ – počinje svoju priču Dejan.

Pre samo godinu dana ovaj mladić nije ni sanjao da će se svojim receptima na blogu „useliti“ u kuhinju sada već brojnih pratilaca.
Dejan je iz Vlasotinca, po profesiji ekonomista, bavi se prodajom i logistikom opremom za centralno i etažno grejanje, a ipak stiže da bude kuvar, pekar i poslastičar. Kaže za sebe da je amater, međutim ukoliko pogledate njegov blog i recepte, uverićete se da može da parira mnogim njegovim poznatim kolegama, odnosno food blogerima.
Na pitanje koju su bili njegovi počeci i da li je cela priča sa blogom krenula odjednom Dejan nam je ispričao jednu zanimljivu, pre svega šaljivu priču.

Postoji anegdota koju vrlo rado pričam o tome kada sam ja ustvari shvatio da volim da kuvam. Naime, imao sam 4 godine kada sam plastične kockice složio u metalnom poklopcu za tegle, uključio rernu I čekao da se torta ispeče. Naravno, torta je bila gotova onog trenutka kada se po kući počeo širiti dim I smrad spaljene plastike. Od tada sam često bio u kuhinji, ali pod strogim nadzorom mame I bake od kojih sam najviše I naučio o kuvanju.“ – kroz osmeh se priseća i dodaje da je sada druga priča, i da je on taj koji ponekad deli savet ili sa kojim se konsultuju ali da ipak svu zahvalnost duguje upravo njima dvema.

Pratiocima kako na blogu tako i na Instagramu, Dejan voli da pored osnovnog recepta napiše i postupak, ali  i da otkrije „kulinarske cake“ kako bi upravo svako od njih uživao kod kuće u punom i pravom ukusu.  To je ono što se ljudima sviđa, smatra Harlekin jer nema maske i nema tajne.

Ni sam ne znam u kom momentu sam tačno postao foodbloger, i kada se moj profil na instagramu pretvorio u jedan od čitanih blogova. Sve je počelo tako što sam ja slikao hranu koju napravim. U početku to nije bilo tako često dok nisam primeto da mi broj lajkova na takvim fotografijama raste, kao i broj pratioca. U početku sam naravno recept slao svakom ko je pitao. Kasnije se taj broj svakog dana povećavao i u jednom trenutku više nije bilo moguće svakome odgovoriti, pa sam onda počeo da i pored šaljivog opisa dodajem i recept.“

Da klasični i tradicionalni recepti mogu da imaju i drugu verziju, svojom posvećenošću i predanošću ka isprobavanju novih stvari u kulinarstvu govori upravo blog Lični Harlekin i ovaj mladić koji stoji iza njega.

Na instagramu, moji pratioci i ja smo u stalnom kontaktu. Uglavnom su to ljudi koji itektako imaju iskustva u kuhinji, tako da često saslušam njihove savete, a većinu I primenim. Kod pravljenja hrane, kao i u životu nije baš preporučljivo slepo slediti put ili recept. Najčešće treba pratiti sopstveni instikt. Ako i pogrešite, uvek ostaje lekcija iz koje ste nešto naučili. Tako se i ja trudim da kod svakog recepta ubacim nesto svoje i dam lični pečat.“ – iskren je Dejan.

Vrlo često tražim načina da recept prilagodim tako da većina ljudi mogu da eksperimentišu namirnicama koje uglavnom imaju u kuhinji. Sve je stvar prakse i učenja. Svakim danom i sam saznajem nešto novo i neke sitnice ili cake me oduševe te ću rado nastaviti da ih delim sa ljudima.

Neki od vas su mogli videti na „delu“ Harlekina i u emisiji Praktična žena,  gde je prvi put otišao na nagovor prijateljice, da bi nakon odličnog prolaska prve emisije usledila i druga, treća, četvrta, a za naš Magazin nam otkriva da će ih biti još  u narednom periodu.

Inspiraciju u ovom poslu Dejan kaže da pronalazi među kolegama  gde izdvaja Gagu sa bloga Moje Grne,  Minja i njena kuhinjica, Maja – VitkiGurman, Nale Kulinarija, Sandra sa njenim Ko to tamo blogom.

Divan je to krug ljudi. Nisam očekivao da ću upoznati toliko dobrih i otvorenih gastroblogera, što dosta znači jer smo u istom poslu pa se međusobno pomažemo istražujući čudesni svet ukusa.

Glavno jelo ili dezert?

„Iako na mom Instagram blogu Lični Harlekin uglavnom preovladavaju slatkiši, podjednako uživam i u spremanju glavnih jela. Ona su poseban izazov i tu se još itekako imam učiti. Ono što mi i u poslednje vreme najviše odvlači pažnju i oko čega se najviše zanimam je pravljenje artisan, sourdough hleba, gde se uz vrhunsku “alhemiju” brašna, soli i vode pravi starinski kiseli zanatski hleb fantastičnog ukusa, hrskave korice i velikih rupa u njemu.

Da li imaš neki savet za naše čitaoce?

Svaki recept je izazov za sebe. Nekada mi se čini da mi je komplikovanije napraviti neku jednostavnu stvar, kao što je vanil krema nego li ceo krem brule Ili tiramisu. Stvar je u tome kako se postavimo, pa svako jelo ispadne i lično.“

Lični Harlekin je odlučio da sa svim čitaocima Sane podeli jedan od njegovih omiljenih recepata, kolač Paša Lokum, koji još zovu i slatka sarma ili sultanova sarma.

RECEPT:

U veći pleh obilato pospite kokosovo brašno pa u njega izručite 3 pudinga skuvanih u 1l mleka sa 12 kašika šećera i 1 kašikom gustina. Kad se ohladi premazite šlag penom i trudite se da debljina šlaga bude slične debljine kao puding. Nek odstoji par sati na hladnom mestom, secite trakice, rolajte pa na tacnu. Vrlo jednostavno, zar ne?

https://www.instagram.com/licni_harlekin

https://www.facebook.com/harlekinlicno/

 

Takođe pročitajte

Uspeh srpskog tima na jednom od najvećih sajmova kreativnosti u svetu

Serbia Fashion Week je dobio poziv da predstavlja našu zemlju na Design & Creativity Week …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.