utorak , oktobar 16 2018
Početna / KATEDRA / Lepote Sićeva u Somboru

Lepote Sićeva u Somboru

U Kulturnom centru „Laza Kostić“ u Somboru 28. novembra otvorena je izložba izabranih dela iz fonda Likovne kolonije „Sićevo“ Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Ovo je prvo predstavljanje GSLU Niš u Somboru, a postavku čine dela Mladena Srbinovića, Stojana Ćelića, Mome Antonovića, Bože Ilića, Milenka Šerbana, Radislava Trkulje, Zorana Stošića Vranjskog, Milene Jeftić Ničeve Kostić i drugih.
Prema rečima muzejskog savetnika Radmile Kostić, izbor dela iz fonda Likovne kolonije „Sićevo“ koncipiran je tako da se kroz varijacije jednog istog motiva, preplitanjem različitih umetničkih shvatanja, može pratiti razlika u slikarskim metodama u interpretaciji prirode od tradicionalističkih do najsavremenijih. Živopisni motiv Sićevačke klisure se decenijama provlačio kao vodeći motiv kod mnogih učesnika kolonije, modifikovan raznovrsnim likovnim iskazima. Poneseni identičnim nadahnućem i stvaralačkim žarom, baš kao i Nadežda Petrović nekada, mnogi umetnici su upravo tu, na istom mestu, doživeli vlastite impresije , fantazije, refleksije ili provokacije transformišući ih u sopstvene likovne stavove. Motiv klisure je, kao jedina dodirna tačka, najčešće poslužio kao početni impuls ili inspiracija za razradu mnoštva ideja i formiranje široke lepeze likovnih rešenja, kao neka vrsta dijaloga umetnika različitih generacija.
Izložba Galerije SLU Niš u Somboru jedan je od programa kojima se obeležavaju Dani Kulturnog centra i 22 godine od osnivanja. Postavka će trajati do 16.decembra.

Takođe pročitajte

IN MEMORIAM – Odlazak poslednjeg kavaljera

Umro je Velimir Conić-Kalemar (87), glumac-amater , koji je skoro 70 godina širio dobru energiju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.