Krumbl od ribizla – engleski slatkiš inspirisan Srbijom

Nedavni boravak u Srbiji me je podsetio koliko je ta zemlja plodna. Savijene grane od roda višanja, kajsija, trešanja..maline i kupine puna drveća rodova koji se tek očekuju, šljive, breskve, kruške…pravi raj, otkriva nam Biljana Stanković Simeonov koja je za nas u Nemačkoj napravila engleski slatkiš inspirisan Srbijom.
“Lično što se mene tiče tamo ne bih nikada kupila niti pojela ni jedan industrijski slatkiš. Najradije bih ove dane provela uz šerpu i šporet praveći sokove, marmelade i džemove, sladolede i tople lepljive slatkiše kao što je ovaj. Fantastičan a nepravedno malo poznat u Srbiji, kaže Biljana.
Potrebno je:
250 gr musli
250gr braon šećera
100 gr mleveni badem
100 gr integralno brašno
1 kesica vanila šećera
2 prstohvata soli 250 gr puter
1 kg bobičastog voća ili u ovom slučaju samo ribizli.
Postupak: musli, šećer, badem, vanila brašno i so promešati. Puter otopiti i sve polako preliti i pomešati tako da se dobiju kao gromuljice. Voće oprati i rasporediti u vatrostalnu posudu a preko poređati smesu od muslija i ostalih sastojaka. Ako se koristi smrznuto voće onda ga ne odmrzavati nego tako smrznuto staviti. Peći sve 175 stepeni 30-40 minuta. Servira se toplo sa sladoledom od vanile.

 

Ko voli slađe nek u ribizle umeše još 3 kašike šećera.

Takođe pročitajte

Niški atletičar postao pivar

Nišliji Stevanu Antanasijeviću atletska karijera nije bila suđena, ali zato preduzetnička jeste. Započeo ju je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.