Kosidba na Rajcu – Izazov za najbolje kosače Balkana

Svake godine više desetina hiljada turista iz svih krajeva Srbije i okruženja uživa u ovom jedinstvenom prikazu jednog teškog posla, koji je nekad bio pd suštinskog značaja za očuvanje seoske porodice.

Na padinama Rajca kod Ljiga u nedelju, 17.jula na kosaški megdan izaći će najbolji kosači iz regiona Balkana.

Oštra planinska trava i ove godine, po 44.put, očekuje takmičare iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije koji će se nadmetati za titulu „Zlatna kosa“.

Smotra počinje od 10 časova okupljanjem kosača, vodonoša, rukonoša i ostalih ušesnika koji će uz zvuke trubačkog orkestra, svečano paradirati centralnim delom Rajca ka kosilištu.
Organizatori manifestacije su opština Ljig i Turistička organizacija ove opštine pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Kosidba na Rajcu“ je tradicionalna poljoprivredno–turistička manifestacija koja oživljava i čuva uspomenu na zajedničke seoske mobe i slavi završetak sezone košenja planinskih livada.

Traje tri dana, od petka 15. jula do nedelje 17. jula i ispunjena je brojnim kulturno-umetničkim i sportskim sadržajima: smotra folklornih ansabala, koncerti pop, rok i zabavne muzike, turniri u fudbalu i odbojci, kuvanje srnećeg gulaša…
Najbolji kosač u takmičarskom delu se proglašava pobednikom i dobija priznanje „Zlatna kosa“, kao i vredne nagrade sponzora. Pobednik revijalnog takmičenja, za čiji se izbor pored veštine, u obzir uzimaju stas, nošnja, dobar glas i drugi talenti, proglašava se Đidijom. Na sledećoj Kosidbi on je domaćin i predvodi defile kosača. Prošlogodišnji pobednik je bio Mirko Kecman a đidija je Lazar Petronijević

 

Takođe pročitajte

Podržite oslikavanje murala u čast poznatom novinaru Miloradu Doderoviću

Lokalna Fondacija Niš vas poziva da se pridružite kampanji prikupljanja sredstava za oslikavanje murala sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.