Mafini oslikani motivima Van Gogovih dela, autoportret čuvene Fride Kalo na velikoj torti, dela poznatog francuskog slikara Pola Sezana na malim kolačićima i medenjacima samo su deo onogo što Nišlija Saša Aleksić ima da ponudi.
Na nedavno održanom Sajmu hrane i pića u Beogradu njegovi mafini osvojili su posetioce ali i žiri koji mu je dodelio prvu nagradu. Iako je svoje poslastice skromno nazvao „Crumbs“ (mrvice) one su prava umetnička dela.
On se priseća da je prve kolačiće napravio za svoj osamnaesti rođendan umesto pozivnica za svoje prijatelje. Saša je od tada nastavio da oduševljava i da pruži mogućnost da u njegovim poslasticama uživaju i drugi.
„Posle toga sam za potrebe Fakulteta umetnosti gde sam na master studijama za grafički dizajn napravio kolačiće sa novogodišnjim motivima, umesto čestitki koje smo pravili svake godine i ponovo naišao na oduševljenje kolega i profesora što mi je dalo podstrek da nastavim dalje. Otvorio sam svoju fejsbuk stranicu crumb.s i otada odnosno od 2012. godine na toj stranici ljudi mogu videti sve što uradim, rekao je Aleksić.
Prema njegovim rečima, on vodi dosta računa i o ukusu svojih torti i kolača, ali kao i sa njihovim izgledom voli da eksperimentiše i sa ukusima i da od već postojećih recepata stvara neke drugačije i nove. Koristi ponekada zaista neobične sastojke poput paradajza, krastavca i graška.
„Reakcije ljudi su jako pozitvne. Svi su oduševljeni, i uglavnom kažu i da ne osećaju povrće već da im jednostavno prija ukus torte. Recepte uglavnom nalazim na internetu ili jednostavno čujem u razgovoru sa poznanicima za neki dobar recept koje kasnije prilagodim sebi, rekao je Aleksić.
On je dodao da, je za jednu tortu potreban ceo jedan dan, a za najveću koju je radio trebalo je dva dana. To je torta koja je bila visoka 50 centimetra, oslikana motivima napoznatijih dela Gustava Klimta.
„Meni je najdraži za rad Mone i obožavam da oslikavam torte i kolače sa motivima iz njegovih impresionističkih dela.Zanimljivo je da ja ne volim da slikam na platnu već mi samo ovaj vid slikarstva odgovara. Uvek biram samo napoznatija dela da bi ljudi mogli lakše da prepoznaju o kome se zapravo radi, otkriva nam Aleksić.
Aleksić bi želo da se ovim poslom bavi i u buduće ali za sada pravi torte i kolače za Sajmove hrane i pića na kojima redovno učestvuje i osvaja nagrade. Jedini problem je, kako voli da kaže u šali, što ljudi smatraju da su ove torte i kolači i suviše lepi da bi ih pojeli.
„Ljudi često žele da ih čuvaju, što svakako nije moguće, zbog samog materijala ali i ja im uvek kažem da su oni napravljeni za jelo i da su baš zbog toga i zanimljivi“
Ovaj tekst je urađen u okviru projekta „Zlatne ruke“ koji je sufinansirala Uprava za kulturu Grada Niša