petak , avgust 17 2018
Početna / KATEDRA / Karavan igre od 22 do 24.septembra u Nišu

Karavan igre od 22 do 24.septembra u Nišu

Nišlije će prve u Srbiji od 22. do 24.septembra imati prilike da u sklopu Karavana igre prisustvuju besplatnim časovima baleta i savremene igre za decu, predstavama, predavanjima ali i da vide filmski program. Karavan se potom seli u Pirot, pa u Vranje…Karavan realizuju Nacionalna fodnacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fodnacije „Art Mentor“ iz Lucerna i Ministarstva državne i lokalne samouprave Srbije. U toku četiri naredna meseca, od septembra do decembra, imaće prilike da ga vide građani Niša, Kragujevca, Pirota, Subotice, Vranja, Novog Pazara, Negotina, Kraljeva, Vršca, Šapca, Valjeva, Užica, Čačka Zrenjanina i Smedereva.

Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima. Publika će moći da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovbremenom radu sa baletksim talentima, festivalima igre u svetu. Najmlađi će imati prilike da se uključe u edukativne radionice, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu dok će roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima, objasnila je Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Kao pokrovitelj projekta „Karavan igre“ premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je promociji ovog projekta u Oficirskom domu u Nišu.

„Važno nam je da stvaramo generacije koje će biti kreativne, široko obrazovane i koje će imati razvijenu kritičku misao. Pored toga, glavni razlog iseljevanja ljudi iz manjih sredina pored ekonomskog je i nedostatak kulturnih sadržaja, navela je premijerka razloge zašto je promoter Karavana igre.

Premijerka je u Oficirskom domu obišla izložbu fotografija kojom je praktično počeo Karavan igre. Fotografije su nastale na predstavama sa ovogodišnjeg 14. Festivala igre u Beogradu i iz predstava koje će se tek igrati dogodine na 15. Festivalu. Prikazan je i javni čas baleta učenica baletske škole nacionalne Fondacije za umetničku igru iz Beograda

Takođe pročitajte

Uspeh Vlasotinčanke na Međunarodnom pesničkom konkursu

Nakon prijave sa tri svoje pesme na 29. Međunarodnom pesničkom konkursu “GARAVI SOKAK” koji je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.