Jubilarni deseti put, u Beogradu će se održati gastronomska manifestacija “Ruske carske gozbe”. U specijalitetima sa ruskog dvora uživaće se u petak i subotu u zemunskom restoranu “Venecija”.Goste čekaju i ruske romanse, ali i dvorski kostimografi, s kojima će posetioci proći kroz istoriju trpeze najveće zemlje sveta – od 17. do prve polovine 20. veka.
Malo je poznato da je Moskva nekada bila gastronomski centar Evrope. Gozba na ruskom carskom dvoru je trajala oko pet časova, a znali su da produže i na devet. Služilo se oko 70 jela, za dvorske i crkvene praznike dvostruko više. Redosled je bio neobičan, najpre kolači, biskviti i medenjaci, zatim pečena mesa, a na kraju čorbe od povrća… Ovako je zapisano u “Domostroju”, dokumentu iz vremena Ivana Groznog, a to potvrđuje i “Spisak carskih jela” iz 1610. godine.
“Gozbe su se najčešće održavale u “Granovitoj palati” Kremlja. Istoričar Ivan Zabelin beleži da su se služili tetrebi sa suvim šljivama, pečene jarebice sa limunom, svinjska i ovčija glava, pečeni labudovi sa krilima – otkriva Negovan Stefanović, autor projekta “Istorija gastronomije”.
Gosti će tokom manifestacije moći da uživaju u predjelima kao što su seljotka pod šubom, petrogradska pašteta, pirogi, boršč, glavnih jela poput kčuka, buženjine, haringe i lososa, carske piletine sa 9 vrsta suvog voća, pa do poslastica – blinji sa šumskim voćem. Tradicionalno, manifestaciji prisustvuje i veliki broj diplomatskih predstavnika u Beogradu.
izvor VEČERNJE NOVOSTI