sreda , februar 20 2019
Početna / BIZNIS / Kako su nekada vinova loza i tekstil oživeli Vlasotince

Kako su nekada vinova loza i tekstil oživeli Vlasotince

Preduzetništvo Vlasotinca je malo istražen segment istorije ovog mesta, zbog čega je važno podsetiti na napredne ljude koji su nakon oslobođenja od Turaka i u periodu između dva rata pokrenuli privrednu aktivnost, rečeno je sinoć na okruglom stolu u okviru projekta Godina preduzetništva u Vlasotincu.

IMG_0642„Ceneći značaj preduzetništva podržali smo ovaj projekat da bismo se prisetili preduzetništva kakvo je bilo, da stvorimo viziju onoga kako treba da bude i da budemo korak ispred drugih. Cilj je da podstaknemo mlade ljude da razmišljaju drugačije nego do sada, da shvate da moraju da se bore za svoju egzistenciju i da je sve dostižno, rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Vinogradarstvo i tekstil bili su dve grane u kojima se između dva svetska rata odvijala živa privredna aktivnost u vlasotinačkom kraju. Kustos Zavičajnog muzeja u Novica Tričković govorio je o formiranju Vinarske zadruge u Vlasotincu 1922.godine, po principu otvorenog računa.preduzetnistvo publika

„To znači da otkupna cena grožđa nije bila određena, a sve što se isplati zadrugaru za uneto grožđe isplaćuje se nakon što se prodaju svi proizvodi iz te berbe i nakon što se odbiju troškovi poslovanja, što je moglo da traje i godinu dana. Ali zadrugari su mogli da koriste sredstva zadruge za svoje potrebe –  objašnjavao je Tričković.

preduyetnistvoPosebnu pažnju prisutnih izazvalo je izlaganje profesora Saše Stankovića, autora knjige o gradonačelniku Beograda, jednom od pokretača tekstilne industrije u Leskovcu i Vlasotincu i jednom od najbogatijih ljudi svog vremena – Vlasotinčaninu Vladi Iliću.

Stanković je sedam godina radio na knjizi, za koju je od nadležnih dobio obećanje da će u godini preduzetništva ugledati svetlost dana.

Okrugli sto pratila je i izložba o privrednoj aktivnosti vlasotinačkog kraja između dva svetska rata.

Takođe pročitajte

Iskoristite svetski dan turističkih vodiča na najbolji način

Povodom Svetskog dana turističkih vodiča Udruženje turističkih vodiča Niš organizuju besplatna razgledanja Niša i okoline …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.