utorak , januar 22 2019
Početna / ZDRAVLJE / HIPOKRAT / Kako da lakše podnesete vrele letnje dane

Kako da lakše podnesete vrele letnje dane

Visoke temperature veće od 35 stepeni Celzijusa i više predstavljaju opterećenje za organizam, izbacuju ga iz normalnog fiziološkog ritma. Zbog toga je neophodno da napravimo neke izmene u svakodnevnim navikama i da se prilagodimo novonastalim vremenskim prilikama, savetuje dr Svijetlana Govedarica, specijalista interne medicine iz Doma zdravlja „Hipokrat“.Napravite prijatnu atmosferu u svom domu – spustite roletne, navucite zavese. Prozračite prostorije u večernjim satima. Kod korištenja klima – uređaja, nemojte preterivati sa niskom temperaturom. Razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bi trebalo da bude veća od 7 C

Svijetlana GovedaricaPijte dovoljno tečnosti – voda, sokovi, čajevi su dobar izbor u vrelim letnjim danima. Izbegavaje prevelik unos kafe.

Prilagodite ishranu – u ishrani koristite uglavnom voće i povrće, namirnice koje se lako vare i ne opterećuju naš probavni trakt.

Rashlađujte se – pored dovoljnog unosa tečnosti, tuširajte se mlakom vodom više puta dnevno. Ukoliko ste na radnom mestu, rashlađivanje podlaktica do laktova i umivanje će Vas osvežiti i rashladiti.

Ne budite dugo na direktnom suncu 11-15 h. Ukoliko morate da izađete, nosite laganu, komotnu pamučnu odeću, zaštitite glavu šeširom, stavite sunčane naočari i obavezno sa sobom nosite flašicu vode.

Hronični bolesnici trebaju redovno da koriste svoje lekove i da iz kuće izlaze u ranim jutarnjim satima i uveče. Kardiološku terapiju, posebno lekove za visok krvni pritisak treba, uz konsultaciju sa ordinirajućim lekarom prilagoditi nešto nižim vrednostima krvnog pritiska koji se javljaju u letnjim mesecima.

 

 

Takođe pročitajte

Volja za životom pobedila džinovski tumor

Stručnost lekara aleksinačke Opšte bolnice i volja za životom jedne bakice od 90 godina pobedili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.