Kako je moguće uživati u ukusima najpoznatijih evropskih i američkih zanatskih piva za samo dva dana a ne otići iz Niša? Tu priliku imali su posetioci prvog Festivala zanatskog piva koji je ovog vikenda održan u dvorištu Banovine.
Donedavno konzumacija zanatskog piva bila je privilegija prestonice i severnijih krajeva zemlje ali se polako ovaj trend probija i “južno od Beograd”. Najpre u Sokobanji a ovog vikenda i u Nišu desetak eminentnih srpskih craft pivara potrudile su se da ukus ovog piva priušte pravim pivopijama. “Krivac” u oba slučaja je niška pivnica “Ministarstvo” a njen vlasnik Milivoje Stamenković pojašnjava da je ovo pivo pravi hit u Evopi i da se srpske pivnice trude da što pre predstave najnovije ali i najbolje ukuse.
“U zanatskom (craft) pivarstvu akcenat je na kvalitetu. Dok se u industriji, kod nas a i u svetu, proizvodi uglavnom lager, koji je sa ekonomske strane gledišta isplativiji, craft pivare uglavnom proizvode ale (ejl). To su piva sa daleko izraženijim ukusima, sa mnogo više hmelja i slada. Uopšeno, mnogo komleksnija piva od industrijskih lagera, upućuje nas Stamenković.
Da se Nišlijama dopada ovaj trend dokaz je prepuno dvorište Banovine tokom vikenda, u petak i subotu uveče, gde je uz dobru muziku, bavarske kobasice napravljena prava “pivska atmosfera”. Nemoguće je nabrojati koje sve vrste piva i ukusa su ponuđeni ali se moglo probati pivo sa ukusima borovnice, limuna, jagoda, cimeta, anisa, kore pomorandže, pa čak i dimljeno pivo.
“Teško je odabrati pravi ukus jer iskreno prvi put pijemo ovakvo pivo. Zaista je za uživanje jer dosta jako i ima baš izražen ukus. Nije poenta u kvantitetu nego kvalitetu. Nama se najviše dopalo pivo sa ukusom borovnice a nadamo se da će još koji put da bude organizovan ovakav festival jer bismo voleli da probamo i druge ukusu, kažu nam simpatične Nišlijke.