utorak , avgust 14 2018
Početna / TRADICIJA / HRANA / Justinijanova šnicla – gurmansko „carsko blago“

Justinijanova šnicla – gurmansko „carsko blago“

Recept Mileta Anđelkovića, nekadašnjeg šefa kuhinje hotela „Caričin grad“, star više od 50 godina, ponovo je na meniju, ali ovog puta restorana pri Vizitorskom centru „Teodora“ u blizini arheološkog lokaliteta iz šestog veka Justinijana Prima.

teodora-justinijanova-sniclaGurmani mogu ponovo uživati u ukusu sočne „Justinijanove šnicle“ zahvaljujući direktoru Turističke organizacije Lebana Bojana Jovića, upravnice Vizitorskog centra „Teodora“ Milice Stanković i naravno šefa kuhinje Marine Bogdanović.

„Bili smo presrećni kada je naš zemljak Mile pristao da nam otkrije svoj recept. On je već u godinama i teško je bolestan ali se potrudio da prenese svoje znanje i tako sačuvamo od zaborava jedan specijalitet ovog kraja, kaže direktor Bojan Jović i dodaje da se ovo jelo sviđa svim gostima.teodora-hrana-sir-sprza-ajvar

„Bili smo domaćini velikog skupa vizantologa iz celog sveta i svi su oduševljeni „Justinijanovom šniclom“. Posebno nam laska priznanje Španaca koji su poznati po specijalitetima od svinjetine ali su oduševljeni kako je mi spremamo. Ne odričemo se roštilja koji je proslavio jug Srbije ali želimo da ponudimo gostima nešto što je autentično i domaće, hranu koja se služi u našim domovima i zato na meniju imamo ajvar, spržu i propeć kao i domaća vina i rakije, navodi Jović.

teodoraŠefica kuhinje Marina otkriva nam da je potrebno 300 grama les karea i po 50 grama kačkavalja, kiselih krastavčića i suvog vrata.

„Šnicla, suvi vrat i krastavčiči se peku na roštilju a zatim se slažu u „sendviču“ i prelivaju se sosom od pečuraka. Kao podlogu serviramo hleb ispržen sa jajima, objašnjava Marina.teodora-smestajni-kapaciteti

Vizitorski centar „Teodora“ nalazi se na ulazi u Caričin grad, na sedam kilometara od Lebana podno Radan planine. Raspolaže sa šest dvokrevetnih i dve trokrevetne sobe sa kupatilom, salon za sastanke i restoran sa 40 mesta. Prenoćište sa doručkom košta samo 1200 dinara po osobi.teodora-restoran

teodora-odeca-iz-doba-justinijanateodora-atrijum

 

Takođe pročitajte

Gojku Ivanoviću „Zlatni kotlić“ za najbolju čorbu

Tradicionalna manifestacija „Zlatni kotlić gejzera“, održana je 12. avgusta 2018. godine u Sijarinskoj Banji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.