ponedeljak , decembar 10 2018
Početna / DOŽIVETI STOTU / „Japanske obrve“ – prečica do nove lepote posle hemoterapije

„Japanske obrve“ – prečica do nove lepote posle hemoterapije

Jelena Đorđević, nesuđeni arhitekta i vlasnica kozmetičkog salona već godinama ulepšava Nišlijke pa je rešila da pomogne i onim ženama koje su zbog bolesti izgubile ženske čari. Odlučila je da damama koje su ostale bez obrva tokom lečenja pokloni besplatno iscrtavanje obrva „japanskom tehnikom“. Tretman traje nekoliko sati i može se primeniti tek kada se prestane sa zračenjem i hemoterapijom.
Ni pet godina posle zračenja i hemoterapije Nišlijki Leli S. (54) nisu izrasle nove obrve i trepavice što joj je teško padalo jer je navikla da uvek bude doterana.
Srećna sam što svi rezultati pokazuju da sam se izlečila i što mi je ponovo izrasla kosa. Međutim, nedostaju mi moje trepavice i obrve. Možda mnogi to neće razumeti ali ove „japanske“ obrve za mene predstavljaju novu fazu u životu, kaže Lela koja je prezadovoljna svojim „novim“ izgledom.
Jelenin salon je već dva meseca mesto za ulepšavanje ali i kutak gde žene mogu podeliti svoju „muku“. Posle šoka od saznanja da je bolesna pa mukotrpnog lečenja sledi povratak u „normalan“ život.
„Posle osam hemoterapija i 25 zračenja srećni ste što ste živi ali je u prirodi da težite da se što pre vratite u normalu. Sećam se da mi je kosa počela da opada posle druge hemoterapije. Trebalo je skupiti hrabrost i obrijati je. Prvo sam plakala a onda uzela brijač i završila s tim. Htela sam da to sama uradim, nisam mogla da odem kod frizera. Na takve stavri te niko ne pripremi, kaže A. M. (30) koja se uspešno bori sa rakom dojke. Kosa joj sporo raste tako da još uvek nosi periku ali će zato dobiti „nove“ obrve.
Mnogo priča sam se naslušala i zaista su ove žene heroji. I ne samo one već i njihovi najbliži jer bolest je iscrpljujuća za sve. Zato mi nije teško da odvojim vreme za njih i da im dam podršku da nastave da se bore, kaže Jelena kojoj nije potrebna reklama već želi da pokaže da ove žene nisu same.
U početku su stidljivo zvale i samo se raspitivale. Teško im je bilo da zakažu ali se „dobar glas“ pročuo i sada su hrabrije, kaže Jelena i ističe da je tokom rada potrebno više strpljenja i pažnje jer su osetljivije na bol.
Miroslav Milinović, diplomirani psiholog i psihoterapeut kaže da je svaka bolest sama po sebi je veoma ozbiljan problem a ako sa sobom još i povlači telesne promene može za posledicu da ima i ozbiljne psihičke prombleme.
„Najozbiljnija promena je narušavanje fizičkog izgleda naročito kod žena. Gubitak atributa ženstvenosti može dovesti do dodatnog doživljaja odbačenosti i depresije. U zapadnim zemljama se o tome vodi računa pa žena uz prepisanu hemioterapiju obavezno dobija periku i tretman psihoterapeuta, kaže Milinović.

Takođe pročitajte

Beogradski sajam venčanja nudi lek protiv stresa mladenaca

Poput svojevrsnog antistres vodiča za buduće mladence, Belgrade Wedding Show sa svojim mnogobrojnim izlagačima i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.