utorak , mart 26 2019
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Izložba Međunarodnog trijenala grafike u Nišu

Izložba Međunarodnog trijenala grafike u Nišu

​Izbor iz Zbirke Međunarodnog trijenala grafike  Nišlije će moći da pogledaju od utorka 20. februara u 19 časova u izložbenoj sali u Oficirskom domu.

Međunarodno trijenale grafike koje se od 2011. godine održava u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ ima za cilj da promoviše grafiku i predstavi radove eminentnih umetnika iz zemlje i inostranstva, odnosno, pruži uvid u aktuelnu svetsku grafičku scenu. Održane izložbe u prethodnom periodu, kao i veliki broj prijavljenih umetnika dokaz su da je grafika otvorena, vrlo aktuelna i živa.

„Veliki broj umetnika donirao je rad za Zbirku Trijenala, koja se nakon svake izložbe uvećava i predstavlja antologijski pregled savremene grafike. U želji da to umetničko blago predstavimo širom Srbije organizujemo izložbe iz fundusa zbirke, kaže dr um. Suzana Vučković.

U Galeriji Prijedor, BiH, tokom decembra 2011. održana je izložba Izbor radova Prvog međunarodnog trijenala grafike iz zbirke Trijenala. Na izložbi su bili predstavljeni radovi 13 domaćih i 23 umetnika iz inostranstva.
Od februara do maja 2012. godine u Rener-Institutu (Renner-Institutu, Khlesplatz 12), u Beču – Izložba grafika 19 srpskih umetnika, učesnika Trijenala, po izboru prof. dr Filipa Maurera (Philipp Maurer), Austrija.
Aprila i maja 2015. Zbirka Međunarodnog trijenala grafike – Izbor radova, Galerija Fakulteta umetnosti, Kosovska Mitrovica, izloženo je 28 radova domaćih i stranih umetnika.
U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu novembra i decembra 2015. održana je izložba na kojoj su predstavljeni radovi 70 stranih umetnika.
U Gradskom muzeju Vršac ista izložba je otvorena 23. decembar 2015. a trajala je do sredine januara 2016.
Treće međunarodno trijenale grafike održano je od 27. aprila do 22. maja 2017. godine. Pored bogatog pratećeg programa na centralnoj izložbi u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ predstavljeni su radovi 286 autora iz 56 zemalja.

Ovom prilikom predstavljamo izbor 40 grafika inostranih umetnika, učesnika Trećeg Trijenala, u želji da, kroz prikaz različitih autentičnih pristupa i širok dijapazon grafičkih tehnika, prikažemo bogatstvo i raznovrsnost grafičkog stvaralaštva, kao i smer u kome savremena umetnost ide.

Dr um. Suzana Vučković

Takođe pročitajte

Aleksandra i Milutin pobednici u pevanju francuskih šansona

Aleksandra Vinčić i Milutin Milić pobednici su kategoriji juniora, odnosno seniora na Takmičenju za frankofonu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.