subota , maj 26 2018
Početna / LEPOTA / Iris Apfel – baka koju moda prati

Iris Apfel – baka koju moda prati

Iako je već duboko zagazila u devetu deceniju ovoj baki od stila i stava retko koja mlađana trendseterka može da stane na crtu.

Iris Apfel, ikona stila, istoričarka umetnosti, dizajnerka enterijera, pasionirani kolekcionar nakita i umetnina, je neko ko je pomerio granice i promenio modu zauvek time što nam je dokazala da manje ne mora uvek da znači i više, već da je stav ono što čini stil.
Komadi njene garderobe ne odišu uvek glamurom, ali zato odišu unikatnošcu, jarkim koloritom, besprekorno odabranim parom cipela i upadljivim komadom nakita (za koji često kaže da je tu kako bi svojom upadljivošću skrenuo pažnju sa bora).
Gospođa Apfel Rodjena je davne 1921. godine u jevrejskoj porodici u Njujorku.

U svet mode je zakoračila sa 11 godina, kada je prvi put otkrila svoju pasiju za nakitom, koga neumorno sakuplja već osam decenija, ali koja se kasnije proširila i na modu. O kolikom broju nakita je reč, ali i umetnickoj vrednosti istog, govori i činjenica da je jedan njegov deo bila prinudjena da deponuje i pokloni muzejima, a njujorški Metropolitan Museum of Art joj je u znak zahvalnosti i počasti organizovao izlozbu Rare Avis (Rare Bird): The irreverent Iris Apfel. Izlozbu je pogledalo cak 150.000 ljudi.

Iris je interesovanje za modu kasnije produbila i kroz osnivanje fabrike tekstila Old World Weavers čija je klijentela bila sama holivudska elita, a koju je uspešno vodila sa suprugom Carlsom Apfelom do 1992. godine kada su je prodali. Nakon prodaje  fabrike, sve do 2010. godine i dalje veoma aktivno učestvuju u njenom radu kao stručni konsultanti.
I premda joj novca nikada nije manjkalo Iris komade nakita, garderobe i suvenira i dan danas kupuje na živopisnim buvljacima u kojima, kako sama kaže, često crpe inspiraciju. Sa druge strane , za svoje nedavne kampanje bas u njoj su pronašli inspiraciju vodeći dizajner nakita Kate Spade kao i kozmetička kuca Mac, čije je zaštitno lice bila ova vremešna baka.

2014. Godine svoju premijeru doživeo je i dokumentarac o životu ove moderne gospođe pod jednostavnim nazivom „Iris“, a u režiji Alberta Mayslesa.

Nađa Savić Lakobrija

Takođe pročitajte

OSAM trikova za kontrolu porcija koji zaista deluju!

Dr Lisa Jang, internacionalno priznat nutricionista, ekspert za kontrolu porcija, autor plana ‘’Portion teller’’ savetuje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *