nedelja , januar 20 2019
Početna / KATEDRA / Iranska umetnica sanja o boljem svetu u Centru za migrante

Iranska umetnica sanja o boljem svetu u Centru za migrante

Sadighe Lorestani  (26), iranska umetnica već dve godine od surovosti migrantskog života skriva se u umetnosti i u Centru za prihvat migranata u motelu „Vranje“ stvara svoja umetnička dela.

Sadighe od detinjstva želi da postane sliakrka ali joj njeni roditelji nisu u tome podržavali niti su je hrabrili da razvija svoj talenat. Ipak, nije odustala od umetnosti pa je karijeru je započela u pozorištu u Iranu, gde je učestvovala u pisanju delova predstava.

Zbog svojih spisa, progonili su joj iranske vlasti jer su predstave u kojima je bila uključena, pisala o siromašnoj klasi Irana, što se smatra kritikom Vlade. Sa suprugom Naemom bila je primorana da se pre dve godine upusti u neizvestan migrantski život. Posle dvogodišnjeg boravka u Tursku krenuli su dalje na put i već par meseci su u Vranju. Sadighe je skupila snage da se prihvati slikanja ali i pisanja pozorišnih komada.

„Crtanje me opušta, vodi me do drugog sveta kao i likovi o kojima trenutno pišem za predstavu. Više volim izmišljene likove nego stvarne jer ne mogu da me povrede, kaže Sadighe.

„U Srbiji su ljudi primetili moj talenat i ohrabrili me da crtam. I sama se osećam drugačije i inspiracija samo navire, veli ova umetnica koja je srećna što je njen suprug Naem, podržava je i ponosi se njenim dostignućima. I on sam se bavi pisanjem poezije.

„Priča u mojoj predstavi ima srećan kraj, za razliku od mog života do sada, otkriva nam Sadighe.

Takođe pročitajte

Kako dijetetičari jedu zdravo kad su na putu

Svi koji mnogo putuju će vam reći da jesti zdravo na putu uopšte nije lako. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.