sreda , oktobar 17 2018
Početna / KATEDRA / Iranska umetnica sanja o boljem svetu u Centru za migrante

Iranska umetnica sanja o boljem svetu u Centru za migrante

Sadighe Lorestani  (26), iranska umetnica već dve godine od surovosti migrantskog života skriva se u umetnosti i u Centru za prihvat migranata u motelu „Vranje“ stvara svoja umetnička dela.

Sadighe od detinjstva želi da postane sliakrka ali joj njeni roditelji nisu u tome podržavali niti su je hrabrili da razvija svoj talenat. Ipak, nije odustala od umetnosti pa je karijeru je započela u pozorištu u Iranu, gde je učestvovala u pisanju delova predstava.

Zbog svojih spisa, progonili su joj iranske vlasti jer su predstave u kojima je bila uključena, pisala o siromašnoj klasi Irana, što se smatra kritikom Vlade. Sa suprugom Naemom bila je primorana da se pre dve godine upusti u neizvestan migrantski život. Posle dvogodišnjeg boravka u Tursku krenuli su dalje na put i već par meseci su u Vranju. Sadighe je skupila snage da se prihvati slikanja ali i pisanja pozorišnih komada.

„Crtanje me opušta, vodi me do drugog sveta kao i likovi o kojima trenutno pišem za predstavu. Više volim izmišljene likove nego stvarne jer ne mogu da me povrede, kaže Sadighe.

„U Srbiji su ljudi primetili moj talenat i ohrabrili me da crtam. I sama se osećam drugačije i inspiracija samo navire, veli ova umetnica koja je srećna što je njen suprug Naem, podržava je i ponosi se njenim dostignućima. I on sam se bavi pisanjem poezije.

„Priča u mojoj predstavi ima srećan kraj, za razliku od mog života do sada, otkriva nam Sadighe.

Takođe pročitajte

Otvorena izložba „Dodirni prošlost“

U Narodnom Muzeju u Leskovcu otvarena je danas taktilna izložba sačinjena od 19 taktilnih replika …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.