nedelja , februar 17 2019
Početna / BIZNIS / „Housing 2017“ – sve o stanovanju

„Housing 2017“ – sve o stanovanju

Od 20. do 30. novembra u Nišu, u Paviljonu u Tvrđavi, održava se Druga međunarodna izložba savremenog stanovanja „Housing 2017“, u organizaciji niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta.Prva je održana 2015.godine a za protekle dve godine je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih stambenih objekata, a jedan delić te stambene baštine se može videti među izloženim radovima. 

Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u post-socijalističkim zemljama Evrope, i ono je posetiocima predstavljeno kroz 60 različitih stambenih objekata i projekata iz bivših evropskih socijalističkih zemalja, nastalih u periodu 2015-2017. Srbija, kao jedna od zemalja iz ove grupe, učestvuje u ovom delu Izložbe sa 20 radova. Takođe, deo Izložbe posvećuje pažnju stanovanju širom sveta i ovaj deo se publici predstavlja sa 40 stambenih objekata i projekata sa svih kontinenata, nastalih u prethodne dve godine. Svi selektovani radovi propraćeni su recenzijama, napisanim od strane članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora.

Projekti selektovani za ovu Izložbu ilustruju najnovije tendencije u stanovanju. Iako različiti, po tipu, obimu, izgledu ili primenjenim materijalima, prikazani projekti imaju mnoge zajedničke karakteristike. Neki od njih razvijaju nove modele stanovanja, u drugima je motiv orijentisanost ka interesima i potrebama stanara ili uvažavanje tehnoloških, socijalnih i ekoloških uslova, a u svima možemo videti konstantnu težnju ka višem i boljem kvalitetu stanovanja. Prikazane primere karakterišu inovacije u smislu organizacije stambenog prostora, varijacija i grupisanja stambenih jedinica, povezanosti unutrašnjeg i spoljnog prostora, artikulacije individualnosti stanara, integrisanja stambenog sadržaja sa drugim funkcijama itd. To su inovativni predlozi, atraktivna i funkcionalna rešenja koji nude stimulativne odgovore koji će, bez sumnje, uticati na koncept stambene arhitekture našeg veka.

Takođe pročitajte

Za dobro vino Zarezoja se mora ispoštovati

Slaviša Dinić iz Donjeg Matejevca kao svaki pravi vinogradar i vinar današnji dan, 14.februar proveo …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.