utorak , decembar 11 2018
Početna / TRADICIJA / HRANA / Hleb Gordanin od spelte i raži

Hleb Gordanin od spelte i raži

O lekovitom dejstvu spelte ili krupnika ima mnogo podataka na internetu a za one neupućene u pitanju je jedna od najstarijih žitarica koja poslednjih godina doživljava „renesansu“ jer je neizostavna kod onih koji se zdravo hrane.  Naša kreativna i vešta Gordana Livada iz Niša ustupa nam svoj recept za „hleb od spelte i raži“.

Za ovaj hleb ide otprilike 300 grama spelte , do 200g raži i šaka pšeničnog brašna. Izmešaju se sastojci i doda se kafena kašicica soli. Zatim se doda narasli kvasac – oko četvrtine svežeg kvasac posuti kašičicom šećera, malo belog brašna I vode koja je otprilike temperature ljudskog tela.

„Kvasac brzo raste Preporučujem na vrh noža praška za pecivo dodati u brasno zajedno sa kvascem. Kad ste sve to dodali zamesite vodom temperature ljudskog tela. Otprilike šolja do 2 vode ali slobodno dodajte još malo da testo bude mekano. Umesiti rukom par minute I pokriti da naraste. Kad naraste premesite. Proces se odvija brzo kad je toplo -za 20- 30 minuta. Pečem ga u dubokoj šerpi sa poklopcem. Hleb stavljam u ugrejanu i pobrašnjenu šerpu, poklopim i pečem 20- ak minute na 180-200 C sa poklopcem i jos toliko bez poklopca na 160. Izvadim i ohladim ne umotavajući ga. I na kraju, prijatnooo, preporučuje nam Gordana.

Takođe pročitajte

VITOMIR IGIĆ – jedan čovek, ceo institut

Donji Matejevac je geografski daleko od Mediterana, čak nemaju ni istu klimu ali je penzioner …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.