utorak , jul 17 2018
Početna / ZDRAVLJE / LEKOVITO BILJE / Gorka dinja – karela uspeva i u Gornjem Matejevcu

Gorka dinja – karela uspeva i u Gornjem Matejevcu

Iako vodi poreklo iz Azije, Afrike i Južne Amerike ova biljka koju nazivaju „ubicom“ ćelija raka uspeva i u Gornjem Matejevcu gde je već tri godine uzgaja Ljubiša Pepić.

Ljubiša je slučajno došao do semena karele i redovno svake godine ukrasi svoje dvorište ovom biljkom. Gorka dinja ili karela, latinskoga naziva momordica charantia, jedna je od biljaka čije je lekovita dejstva potvrdila i zvanična medicina. Njen plod je jedan od najgorčijih na svetu ali je prirodni insulin i uništava ćelije raka.

ljubisa pepic sa semenom karele„Probam ponekad da pojedem koju ali iskreno, veoma su gorke. Uzgajam ih jer mi je žao da izgubim seme a svi koji potraže poklanjam seme jer je u pitanju cenjen lek koji može nekome pomoći. Čudno mi je samo što retko ko hoće da je zasadi. pored toga što je zdrava sama biljka je veoma dekorativna jer ima zanimljive plodove koji prvo budu zeleni a onda narandžasti, kaže Ljubiša.

Po dostupnim istraživanjima uspostavilo se da aktivni sastojci karelinog soka ometaju metabolizam glukoze u ćelijama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer. Naučnci Instituta u Saint Louisu otkrili su blagotvoran učinak mesa gorke dinje na uništavanje ćelija raka dojke i sprečavanje njihova množenja a takođe i na smanjenje tumora gušterače.

karela semePlod se inače jede zelen ili u fazi kad počne poprimati žutu boju. Meso mu je hrskavo i vodenasto, ali gorko.

Koža kod mladog ploda je nježna i također jestiva. Sa sazrevanjem mesa gorke dinje kora postaje tvrda i nejestiva, a unutrašnjost poprima crvenu boju i gubi na gorčini.

U Indiji je kultna namirnica, često se koristi u kineskoj kuhinji a veoma je popularna među Japancima sa ostrva Okinava.  U nekim kineskim vrstama piva, gorka dinja se koristi umjesto hmelja.

Osim ploda, sušeni listovi loze gorke dinje koriste se za pripremu čaja.

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Takođe pročitajte

Biblioteka u Medveđi bogatija za preko 400 naslova

U organizaciji Radmile Gikić Petrović, književnice iz Novog Sada, uspostavljena je saradnja sa bibliotekom opštine …

14 komentari

  1. pa zato je i hajducka trava naj ,zbog gorcine

  2. hteo bih br,tel, od gospodina pepica ako je moguce dobiti

  3. Ljubiša Pepić je na ovom broju 064 6618391.

  4. ja posadio ,interesantni plodovi,a i sama biljka.seme sam narucio iz holandije i da vam kazem sa sve troskove postarine ispalo jeftinije nego kod nas,cak su me i povremeno obavestavali gde se posiljka trenutno nalazi i kad je prispela u srbiji

  5. Ja pravim đus od karele i pijem svako jutro na prazan stomak.Inace sam dijabeticar ali kako ovo koristim vec tri meseca mogu reci bivsi dijabeticar.Moj muz je iz Pakistana on mi je to preporucio oni to kuvaju kao varivo ,kad se posoli izgubi gorconu ali i deo lekovitog svojstva tako da je dobro ne dodavati nista

  6. Cestitam gospodine Pepicu i zelim vam puno uspeha u gajenju Karele. Zovem se Stojan i molio bih vas da se cujemo uvezi semena i gajenja Karele. moj mob 0628341333 Napominjem sve troskove zvanja slanja i materijala ja snosim. Pozdrav

  7. Hvala gospodinu Ljubisi na sadnici gorke dinje.

  8. Hvala gospodinu Ljubisi na sadnici i semenu!

  9. Hvala gospodinu Ljubisi na sadnici i semenu gorke dinje!

    • Pozdrav svima.
      Ja sam pre nekih mesec dana prebacio sadnice iz malih saksija u dvoristetj zasatio u zemlju. Za sada biljke lepo napreduju…. interesuj me sledece. Da li moze da prezimi napolju, ako uzmemo u obzir da temperature mogu pasti i do -20 i kada se mogu ocekivati prvi plodovi ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.