subota , mart 23 2019
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Festival tradicionalne muzike „Retnik“ u Leskovcu

Festival tradicionalne muzike „Retnik“ u Leskovcu

Festival tradicionalne muzike „Retnik” osnovan je 2015. godine sa ciljem ostvarivanja neposredne komunikacije sa izvođačima tradicionalne muzike raznih profila i izvođačkih estetika iz Srbije i inostranstva.

Ove godine se festival održava po treći put dok je Leskovački kulturni centar prvi put uzeo učešće u njegovoj organizaciji sa namerom da postane tradicionalna leskovačka manifestacija. Festival tradicionalne muzike „Retnik” biće održan 9. i 10. decembra 2017. godine. U subotu, 9. decembra, od 19 časova , biće održan KONCERT TRADICIONALNE MUZIKE, dok će narednog dana, u 11 časova, biti održana RADIONICA TRADICIONALNE MUZIKE. „Retnik” kroz koncerte, predavanja i obrazovne programe predstavlja izvanredne domaće i strane tradicionalne umetnike – nosioce starih i retkih tradicionalnih oblika, poput naših ojkalica, pesama izvika, gajdaških svirki… Namera programskog urednika festivala, pedagoga i izvođača tradicionalne muzike Svetlane Spajić, kao i organizatora festivala – Leskovačkog kulturnog centra, World Music asocijacije Srbije i udruženja „Ring Ring” jeste da ovaj festival postane mesto živog susreta i druženja svih generacija posvećenih tradicionalnom zvuku što je i najbolji način da se ovo narodno stvaralaštvo očuva i stekne nove poklonike.
Pored Svetlane Spajić, nastupiće Olga Krasojević, doajen srpskog tradicionalnog pevanja i vođa jedne od najboljih srpskih izvornih grupa Crnućanka, iz sela Crnuća podno Rudnika. Iz Štrpca dolazi Slavica Redžić, najistaknutiji čuvar tradicije Sirinićke župe, koja će se predstaviti pevanjem nasamo i uz kaval, iz kraja podno Šar planine. Iz zapadne Srbije, iz Nove Varoši, stiže vodeći muški tandem pevanja „izvika” Miloljub Šaković i Miroljub Raketić, dok iz Timočke krajine dolazi Bokan Stanković, muzički izvođač i pedagog, koji je odavno prepoznat kao vodeći srpski gajdaš i svirač na tradicionalnim duvačkim instrumentima i jedan od poslednjih autentičnih nosilaca sviračke tradicije istočne Srbije. Osim navedenih majstora, festival će predstaviti i „mlade lavove” Jovanu Lukić, Mariju Novaković i Anu Mratinković kao i učenike odseka za tradicionalno pevanje muzičke škole Stanislav Binički u Leskovcu.
Grad Leskovac je u značajnoj meri pomogao realizaciju programa obezbeđivanjem neophodnih sredstava za finansiranje festivala.

Takođe pročitajte

Obeležimo zajedno „Sat za našu planetu“

Biološko društvo „dr Sava Petrović“ vas poziva da sa njima obeležite “Sat za našu planetu” …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.