petak , februar 23 2018
Action Coin
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Etno haljine iz Knjaževca – spoj tradicije i mode (VIDEO)

Etno haljine iz Knjaževca – spoj tradicije i mode (VIDEO)

Udruženje za negovanje tradicije „Izvor“ iz Knjaževca več 12 godina čuva materijalno i kulturno nasleđe u svim oblastima ali su najpoznatiji po haljinama koje kreira predsednica udruženja Ljiljana Mihajlović.

Prirodni materijali, savršen kroj i tradicionalan „puni“ vez kao detalj dobitna su kombinacija koja oduševljava publiku svuda gde se pojave. Tako je bilo u u Niškoj Banji na „Etno susretima“ gde su osvojili prvu nagradu u očuvanju narodnog odela. Kreacije ističu svu lepotu i privlačnost žene iako su duge i smernog kroja, jednostavno morate imati ličnost da biste poneli ovaj odevni predmet.

„Ovo su haljine za svečanije prilike koje ističu svu lepotu našeg veza. Tradicija ima primenljivu vrednost i nije rezervisana samo za folkorne nastupe ili ovakve manifestacije, ističe kreativna Ljiljana koja se trudi da Udruženje ne zapostavi ni ostale segmente tradicionalnih rukotvorina i nematerijalnog bogatstva.

„Negujemo našu kuhinju, ručni rad ali i naš dijalekat. Naš Mali muzej u centru Knjaževca ima više od dve hiljada eksponata koji datiraju od 1865. do 1960.godine, pohvalila nam je Ljiljana koja je posebno ponosna na kolekciju jedinstvenih „dvopređnih čarapa“ koje su se izrađivale samo u knjaževačkom kraju.

U Niškoj Banji su prikazali samo deo kolekcije jer se uveliko pripremaju za manifestaciju koja se tradicionalno održava početkom decembra u Knjaževcu.

Takođe pročitajte

Srbija za mlade organizuje posetu Sajmu turizma u Beogradu

Organizacija Srbija za mlade poziva sve zainteresovane da im se pridruže uposeti 40.Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *