sreda , april 25 2018
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / Dragan Ristić iz Marovca najbolji kosač

Dragan Ristić iz Marovca najbolji kosač

Na 17. Kosidbi na Čairu u ataru sela Marovac titulu najboljeg kosača poneo je Dragan Ristić iz ovog sela, drugi je bio Bojničanin Mile Conić a treći Milorad Papović takođe iz Marovca.

Za titulu najboljih nadmetali su su 17 najveštijih kosača iz Medveđe i okoline. Njih su  bodrili zemljaci ali i guslari Miljan Toković i Radoslav Doderović, frulaš Radule Jovanović i KUD „Vez“.

kosidba nebojsa arsicNagrade u iznosu od 12, sedam  i četiri hiljada dinara uručio je predsednik opštine Nebojša Arsić koji se i sam oprobao i pokazao da nije da nije zaboravio veštinu koja se u ovim krajevima neguje od malih nogu. Od kosidbe je zavisio opstanak porodice jer ako se ne obezbedi dovoljno hrane za stoku to je značilo i gladovanje za sve ukućane. Inače, pobednici iz Marovca su se odrekli nagrade u korist sledeće organizacije ove manifestacije.

„Ovom manifestacijom borimo se da sačuvamo tradiciju ali i da promovišemo Medveđu kao turističku destinaciju. Dosta se angažujemo na tom polju pa smo tako imali prvi Karneval, svečano smo otvorili i turističku sezonu u Sijarinskoj banji a već sledeće nedelje su Bogutovačke igre, navodi Arsić.kosidba kosaci

 

Takođe pročitajte

Izložba Ibrahima Male povodom 140 godina Crvenog krsta

Crveni krst Niš  Vas organizuje izložbu humanitarne fotografije, autora Ibrahima Male, koja će biti otvorena …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *