subota , januar 20 2018
Action Coin
Početna / TRADICIJA / Deda Toma starim stvarima daje novi sjaj

Deda Toma starim stvarima daje novi sjaj

Stare plastične korpe, pepeljare, torbe, jastuci, drške od kišobrana i četki, samo su delić onoga čemu Nišlija veštih ruku Tomislav Ilić (83), uz pomoć malo mašte, vunice i lepka daje novi sjaj, ali i svrhu.Da je „čovek dokle god živi, dužan da radi“, njegov je moto. Upravo zato, ovaj veterinarski tehničar u penziji, pronašao je sebi neobičan hobi koji, osim što mu pomaže da prekrati vreme koje danas ima na pretek i lakše podnese samoću, često bude i od koristi drugima.
Zahvaljujući raznobojnim koncima i vuni, raznim vrstama platna, uz korekciju i kreativnost predmeti dobijaju drugačiji izgled, sa tradicionalnim motivima.
„Posle 40 godina rada u veterini, gledam da i kao penzioner i dalje budem koristan ovom društvu. Predmete koje napravim ili popravim, ne prodajem, ali rado poklonim. Napravio sam korpice koje sam podelio majkama da deci pakuju užinu za školu. Poklonim i štapove za stare, kad zatreba, koje napravim tako što spojim dršku od četke za ribanje i držač od starih kišobrana“, priča Ilić.

Osim što ima vešte ruke, deda Toma, kako ga Nišlije nazivaju, kolekcionar je i svega što ima veze sa tradicijom i običajima, od narodne nošnje, preko knjiga iz prošlosti, do umetničkih i istorijskih muzejskih eksponata.
Pretvoren u svojevrsni muzej, njegov dom, u koji se doselio sa Kosova nakon rata 1999. godine, kao da je zaustavio vreme. Prepliću se i njemu i prošlost i sadašnjost, i staro i novo, uspomene i fotografije iz nekih, kako tvrdi,  „srećnijih vremena“.
„Nažalost, mnogo toga je ostalo na Kosovu i zauvek je izgubljeno, ali nešto sam sačuvao od zaborava, da mladi mogu da vide i saznaju kako se nekada živelo, i koliko srpski narod ima bogatu kulturu i istoriju. 
Suprugu je, veli, izgubio davne 1985. godine i od tada živi sam. Ima dve ćerke, dva sina, jedanaestoro unučadi i dva praunuka. „Dolaze“, kaže deda Toma, „ali samo kada im nešto treba“.
Muzika i folklor su mu na prvom mestu
Rođen je u selu Koretište kod Gnjilana gde je proveo svoj radni i životni vek. Kao veterinarski tehničar stalno je putovao, čega se danas rado seća, a strastveni je ljubitelj folklora i muzike.
Iako je zagazio u 9. deceniju, on i danas police i zidove stana puni medaljama, peharima, diplomama i pohvalama za umetnički rad, a ume i da zaigra i povede kolo.
„Ponekad pojačam muziku do kraja i zaigram, sam…Da me vide komšije kroz prozor pomislili bi da sam lud, ali ne dam samoći da me savlada“, priča on.

Takođe pročitajte

Ivanine replike rimskog nakita koje oduzimaju dah

Izložbu pod nazivom „Nakit kroz vekove“ autora Ivane Stanković imaćete prilku da pogledate do 22. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *