nedelja , oktobar 21 2018
Početna / DOM / Danski keksići – praznična inspiracija naše Lane Belić

Danski keksići – praznična inspiracija naše Lane Belić

Dragi moji, ne mogu vam opisati kako su ovi keksići fini za grickanje, a izgledaju poput pravih danskih keksića koji se mogu neki put kupiti u onim lepim limenim kutijama.

Nije potrebno puno sastojaka, ali važno je da budu kvalitetni, svakako koristite maslac kad ih budete pravili. Ove keksiće sam pravila iz tri pokušaja, dok najzad nisam pronašla optimalnu meru sastojaka.:)
Ako ste planirali možda veću količinu, bilo bi najbolje da ih odmah sve oblikujete i rasporedite na nekoliko plehova. To sve ide sasvim lagano i brzo dok je smesa mekana, kasnije ih je možda teže istisnuti iz šprica ali možete ih onda rastanjiti i iseći na kockice ili modlicom izvaditi neke druge oblike.:)
Sastojci: 200 g mekog brašna, 100 g šećera u prahu, 125 g otopljenog maslaca, 1/2 kašičice praška za pecivo, 1 vanilin šećer po želji, 1 jaje
Priprema:
Izmešati brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Maslac rastopiti na tihoj temperaturi i sipati u brašno, dodati i jedno jaje. Sve fino umutiti i sipati u poslastičarsku vrećicu sa zvezdastim nastavkom. Zagrejati rernu a pleh za pečenje obložiti masnim papirom, pa  dok je smesa još mekana, istiskivati različite oblike, recimo venčice, spiralice (kao slovo „s“) ili neke druge oblike po želji.
Ako želite možda da napravite pločice ili perece, sačekajte da se testo malo stegne ili ga jednostavno zamesite sa maslacem sobne temperature (nemojte ga prethodno sasvim otopiti). Testo možete razviti izmedju dva lista papira za pečenje, iseći na pločice ili modlicom izvaditi perece. Ako želite da ih posipate sa kristal šećerom, samo ih malo premažite vodom pre pečenja da bi se šećer fino zalepio.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta dok keksići blago ne porumene na ivicama. Sačekajte da se malo ohlade u plehu, pa ih onda prenesite na tanjir ili poslužavnik. Možete ih kasnije spakovati u limenu kutiju i grickati uz neki fini čaj… prijatnooo!:))
Napomena:  od ove mere izadje 1-1,5 pleh keksića, napravite samo dovoljno razmaka izmedju njih jer će narasti prilikom pečenja.
A ovako je izgledao moj prvi pokušaj pravljenja ovih keksića!
Kao što vidite na gornjoj slici, keksići su se malo raširili prilikom pečenja i nisu zadržali šare, nego su nekako postali ravni:). Prvu turu sam napravila sa 175 g brašna (ostali sastojci su isti), ali izgleda da to nije bilo dovoljno. Bez obzira na oblik, keksići su i dalje bili ukusni (samo što ih nisam baš tako zamišljala;), pa smo ih na kraju umakali u toplu čokoladu i grickali uz capuccinno.:)
Rešila sam da sledeću turu napravim sa nešto više brašna, pa sam za nove keksiće sada stavila 50 g više nego prošli put, ukupno 225 g brašna (za probu:). Keksići su zadržali lep oblik, nisu se suviše raširili prilikom pečenja, mada ih je bilo malo teže oblikovati ali želela sam da budu još hrskaviji kad se grickaju. A da bi se malo razlikovali od prethodnih keksića, ovu turu sam „ušuškala“ u prah šećer zamirisan vanilom, tako da su na kraju izgledali poput pravih čajnih kolačića.:)
I najzad, voilà… mislim da sam konačno iz trećeg pokušaja postigla pravu meru sastojaka. Keksići su ispali baš kako treba,  sa lepim šarama koje su zadržali dok su se pekli i fini i hrskavi kad se grickaju.
Keksiće možete staviti u papirnate korpice, zapakovati u neku lepu kutiju ili korpicu i pokloniti nekome za Bozić ili Novu godinu, to će sigurno biti originalan i najslađi poklon!:)

Takođe pročitajte

Najbolje iz Poljske u Nišu

Festival poljskih filmova „Visla“ će po drugi put biti održan u Nišu od 29. oktobra …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.