Danas se širom sveta obeležava Svetski dan hrane, a mi vam tim povodom prenosimo recept sa bloga Lični Harlekin autora Dejana Stankovića.
Šta je to što se najbolje slaže sa tek uprženim ajvarom? Da li je to možda sir, vruća pogača ili možda nešto između – proja?
Miris pečene paprike je definitivno prvi vesnik jeseni, mog omiljenog godišnjeg doba što dalje navodi na pomisao da će biti ajvara u velikim količinama. Da ne dužim, dovoljno će biti par reči. Ajvar i vruća proja.
Vreme pripreme: 15 minuta + 30 min.pečenja
Sastojci
4 jaja
360 ml jogurta (dve čašice)
100 ml ulja
1 kašičica soli
250 gr integralnog belog kukuruznog brašna
200 gr kravljeg tvrdog sira
1 kesica praška za pecivo
zelje ili spanac
Način pripreme
Jaja ulupati sa kašičicom soli pa dodati jogurt i ulje i nastaviti mešanje. U kukuruzno brašno pomešati prašak za pecivo na suvo pa dodati jajima i jogutru. Izmrviti sir i dodati. Zelje oprati i naseckati pa dodati. Peći oko pola sata na 200C u tepsiu f26 prethodno podmazanu, naravno.
Proja se najbolje slaže sa ajvarom bilo onim iz tegle ili onim vrućem tek uprženim. Odlično ide i uz belolučene paprike ili možda rusku salatu.
Sa bloga majstora svog zanata gde takođe možete pronaći još mnoštvo zanimljivih, ukusnih recepata http://www.licniharlekin.com/recepti/peciva-hlebovi-testa/integralna-proja-sa-zeljem/