četvrtak , januar 24 2019
Početna / KATEDRA / Da li svojim mališanima čitate slikovnice?

Da li svojim mališanima čitate slikovnice?

Čitanje slikovnica traži aktivno učešće roditelja, kad im daju tablete mogu da „odmore“jer  deca se sama zabavljaju. Ali, to nije dobro za decu jer su pasivni posmatrači, kaže novinarka i pisac Jasmina Stojiljković Petković koja je vlasnica najobimnije privatne zbirke slikovnica na ovim prostorima.

Deo njenog „blaga“ može da s epogleda u Leskovačkom kulturnom centru (LKC) gde je u okviru Noći muzeja otvorena izložba „Svet slikovnica“.

„Trenutno vlada hiperprodukcija slikovnica ali su ilustracije nekad diskutabilne a poruke zbunjujuće. Ranije su se ilustracijama bavili vrhunski majstori a tekstovi su bili sa porukom, drugarstvo, ljubav,odgovornost,humanost,hrabrostporodicne vrednisti, veli Jasmina koja je prikupila oko 300 slikovnica iz šestdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Biće izloženo oko 200 iz serija Maja, Kuda vode vesele zgode, Vihor, Zlatni snovi, Švrća, Moja prva knjiga, Stari automobili i dr.

Ovo je inače jedinstvena prilika da se šira javnost podseti svog detinjstva i da se mlađim naraštajima pokaže na kojim načelima su stariji odrastali.

„Nažalost, slikovnice suu specifične za izlaganje – da stoje a da se ne oštete pa sam se malo namučila… u stvari malo više. Želja mi je da jednog dana to bude biblioteka-muzej kao što se radi u svetu. Da budu izložene kao stalna postavka, ali i skenirane da mogu da se elektronski listaju. Pusti snovi, nagoveštava Jasmina koja je i autor nekoliko knjiga pesama i priča za decu pa možda uskoro neka od njih bude ilustrovana u formi slikovnice.

Takođe pročitajte

Zbog ljubavi prema umetnosti autistični Mihailo je pobedio sistem

Tradicionalno, za  Svetog Savu Umetnička škola u Nišu organizuje izložbu radova svojih đaka  sapo prvi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.