Ko nije prisustvovao teško se može objasniti kako se pravi ćetenija jer su pored brašna, šećera i limuna potrebne najmanje četiri osobe, otkriva nam Namdina Mujkić iz Puračića “tajnu” ove poslastice.
Ukus tankih končića od brašna zaslađeni šećerom je neponovljiv a baš takva je ćetenija za čije pripremu su potrebni volja i iskustvo. Upravo takva je Namdina Mujkić koja sa svojim prijateljicama koristi zimske večeri da obraduju svoje najbliže ćetenijom.
“Brašno se stavi u rernu da se malo uprži al ne da bude rumeno više mora bit bijelo,. Šećer se potopi sa šoljom vode, recimo šolja za čaj, i u to dodati pola limuna, otkriva nam Namdina prve korake u pravljenju ćetenije.
“Kuhati nekih dvadesetak minuta zavisi sve do ringle a kad bude šećer gotov i istrese se u tepsiju koja je podmazana uljem. Kad počne da se hladi i pretvara u čvrstu masu onda ga zgrćeš sa drvenom kašikom sve dok ga ne mogneš uzet u ruke zatim ga dobro stiskaš rukama. Taj proces traje oko petnaest minuta. Kad šećer bude dobro u rukama tvrd onda napraviš krug i puštaš ga na dimirliju (tepsiju) posutom brašnom onda ga u krug okrećes svaki krug sipaš brašno tako dok ne dobiješ tanke niti. Kad se neka umori onda se priskače u pomoć i zato je potrebno da nas je što više, otkriva nam Namdina koja se iskreno trudi da sačuva od zaborava tradicionalna bosanska jela i poslastice.