Čarobni zalogaj iz Niša – Glavnu ulogu u pripremi hrane igra mašta

Natalija Filipović postala je preduzetnica pre nešto više od godinu dana, donekle neočekivano, spletom životnih okolnosti.

Kako sama navodi, želela je da se posveti nečemu što bi je ispunjavalo, a kako je suprug već imao dosta iskustva u ugostiteljstvu i bio i jedan od korisnika programa Enece, to joj je mnogo pomoglo oko izbora delatnosti i samog pokretanja posla, odnosno početka rada.

S obzirom na tek pristiglu prinovu, značilo joj je što je u samom startu mogla svoje radno vreme da organizuje u skladu sa potrebama deteta. Ipak, sada kaže da su u kreiranju vremena presudni posao i potrebe koje nameće vođenje sopstvene ketering firme, a ne, nažalost, vreme koje bi volela da provodi sa porodicom.

Glavni motiv da se opredelim za preduzetništvo bio je upravo moj sin – želela sam da postignem nešto više od pukog obezbeđivanja egzistencije i da mu pružim primer kako se treba boriti za svoje ciljeve i ne odustajati čak i kada je teško” – kaže u razgovoru za eKapiju Natalija Filipović, vlasnica ketering kompanije Čarobni zalogaj iz Niša.

Njena ideja je da firma najpre podmiri potrebe sadašnjih klijenata, a zatim stekne i nove, uz uvođenje inovacija i borbu sa svakodnevnim izazovima u poslovanju. Veoma vodi računa o društveno odgovornom poslovanju, brine o životnoj sredini, a višak hrane ne baca već daje u humanitarne svrhe.

Cilj mi je da Čarobni zalogaj postane sinonim za dobar i lep ketering na teritoriji Niša, u svakom obliku – kako za poslovne događaje, tako i za proslave koje su uvek teže za pripremu, jer su praćene sa mnogo više očekivanja i emocija. Takođe, jedna od želja mi je i da otvorim i svoj restoran koji će pružati vrhunsku hranu i uslugu, ali pre svega ambijent u kome bi se ljudi osećali prijatno i gde bi poželeli da se što pre ponovo vrate” – ambiciozno najavljuje svoje poslovne planove Natalija.

Njenu upornost, rad i trud prepoznalo je i Udruženje poslovnih žena Srbije, pa se tako sagovornica eKapije našla među 24 preduzetnice u konkurenciji za ovogodišnju nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja.

Hrana uvek sveža, a nikad ista

Čarobni zalogaj priprema hranu i dostavlja je svojim kupcima na kućnu ili poslovnu adresu, za sve prilike i različit broj zvanica. Natalija Filipović objašnjava da su proizvodi njene firme veoma raznovrsni, počev od domaćeg peciva koje ne sadrži nikakav oblik aditiva, preko klasičnih obroka koji se svakodnevno isporučuju firmama, a prema želji klijenata priprema se i specijalna hrana u skladu sa ukusima ili propisanim režimom ishrane.

Najznačajnija specifičnost našeg rada je to što ketering koji dostavljamo nikada nije isti. Svaka hrana se pažljivo priprema, po želji i potrebi klijenta, sa sastojcima koje sam odabere, što znači da obrok može biti od suhomesnatih proizvoda, mesa, morskih plodova, veganski ili vegetarijanski. Uvek su tu i dodatni vizuelni ukrasi, da bi se upotpunio užitak. Ketering daje mogućnost kombinovanja različitih sastojaka da bi se dobio vrhunski proizvod, a glavnu ulogu u pripremi igra mašta” – ističe naša sagovornica prednosti svog posla.

U firmi je zaposleno troje ljudi, a po potrebi se angažuju dodatni radnici. Posebno je zadovoljna činjenicom da je uspela da pruži priliku i ljudima koji nemaju iskustva, jer smatra da ako neko ima volje i želje da radi naučiće vrlo brzo sve što mu se na pravi način predstavi.

Srećemo se sa brojnim izazovima u poslovanju, pa tako pojedine uspemo da savladamo lakše i brže, a neke druge, pak, malo teže. Ipak, smatram da je najbitnije ne oklevati, već uvek nalaziti rešenje, a važno je i svakodnevno preispitivanje i ohrabrenje da možemo još bolje i više” – optimistički navodi Natalija.

U planu i škola kulinarstva

Kao neke od glavnih izazova izdvaja svakodnevno traganje za inovacijama u poslu i načinima kako biti konkurentan kada je u pitanju hrana.

Jedno od pitanja koje se postavlja na početku poslovanja je kako opstati i ostvariti profit u prvoj godini rada, a vrlo često se srećemo i sa problemom diskriminacije kada su u pitanju preduzetnice” – naglašava Natalija.

Ona primećuje da je tržište prepuno firmi koje se bave pripremom i proizvodnjom hrane, ali ima utisak da je uglavnom reč o takozvanoj brzoj i lošoj hrani (“junk food”), i da retko može da se pronađe obrok koji je pripreman u skladu sa principima zdrave ishrane.

Konkurencije je puno i prilično je raznovrsna – ima jačih i slabijih igrača na tržištu. Dosta faktora utiče na ovu našu delatnost pripreme hrane.

Natalija za naredni period kao primarni cilj najavljuje povećanje obima posla, a samim tim jačanje reputacije i konkurentnosti firme, i osvajanje još većeg dela tržišta.

Voleli bismo da pokrenemo i školu kulinarstva, gde bismo ljude koji nemaju iskustva u pripremi hrane obučili za rad u kuhinji, prvenstveno za njihove lične potrebe. Što se tiče dugoročnijeg plana, ponavljam – želja mi je i nadam se da ću uspeti da pokrenem i sopstveni restoran” – zaključuje sagovornica eKapije.

 

Izvor: http://www.ekapija.com/news/1909436/natalija-filipovic-vlasnica-ketering-kompanije-carobni-zalogaj-iz-nisa-glavnu-ulogu-u

Foto: http://www.ekapija.com/news/1909436/natalija-filipovic-vlasnica-ketering-kompanije-carobni-zalogaj-iz-nisa-glavnu-ulogu-u

Autor: Marko Andrejić

Takođe pročitajte

Počeo rad na predstavi ,,Vrana u paunovom perju” po romanu Vladimira Vučkovića

U niškom Narodnom pozorištu  održana prva čitaća proba za predstavu “Vrana u paunovom perju”, Vladimira …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.