nedelja , novembar 19 2017
Početna / TRADICIJA / HRANA / Brancin i belanac – idealan spoj

Brancin i belanac – idealan spoj

Priprema ribe može biti zabavno iskustvo ako se to radi na neobičan ali ne i naporan način. Ali, ako ste vešti u mućenju belanca, onda ne možete pogrešiti. Da, brancin i belanac, idealan spoj.

brancin peharŠampionski brancin poznatog slovenačkog kuvara Vlada Novoselca iz Pirana, koji na nedavnom Gastro šampionatu u Nišu osvojio je prvo mesto u kategoriji jela od ribe, riblje čorbe i ribljeg paprikaša, može biti vaše novo iskustvo u kulinarstvu. Vlado je za međunarodni žiri u Nišu odabrao da priprema brancin ali na ovaj način možete pripremati i drugu ribu.

brancin piran prvi korak„Svježi brancin do jednog kilograma , 12 belanca , pola kile morske soli grubo mljevene i dve žlice brašna dobro umutiti. Smesa mora biti čvrsta. Dodati ruzmarin, lovorov list, timijan (majčina dušica), šareni papar u zrnu (mješavina bibera u zrnu ), nabraja Vlado sastojke koji su vam potrebni.

„Brancina očistimo, odstranimo creva i škrge, ljuske ne diramo. Istučemo tvrd sneg od bjelanjaca, dodamo brašno i lagano umješamo zatim žlicu po žlicu dodajemo grubu morsku so i umješavamo toliko soli koliko nam drži sneg znači masa mora biti rastresita da bodamo na grubo naseckan lovot ruzmarin lovot i cjeli papar i majčinu dušicu. Mirodije dodajete po želji a sasvim je dovoljno po jednu žlicu od svakog.

brancin pripremaZatim, na posudu na kojoj pečemo položimo alufoliju na nju nanesemo masu od bjelanjaca za veličinu ribe debelu 1 cm na to stavimo ribu te rasporedimo ostatak soli po ribi isti za 1 cm debljine.

brancin ususkan u so i belanacSa ostatkom soli možemo napraviti polovice neoljuštenog krompira prerezanog samo na pola tako da rezanu stranu položimo na foliju koju prije malo nauljimo i „obučemo“ sa ostatkom smese. Ribu pečemo na 200 stepeni 45 minuta. Kad je riba pečena pustimo pet minuta a zatim pažljivo skidamo so da dođemo do ribe. Onda sa ribe pažljivo skidamo kožu i imamo čisto meso koje serviramo sa krumpiričima koje vadimo iz soli . Pa dobar tek!

Vlado je inače kuvar od svoje  desete godine a već 20 godina sprema i kreira jela u ribljem restoranu „Pavel“ u Piranu.

„U glavi sam imao samo kako da postanem kuvar  tako da niti jedna Vegetina kuhinja sa Stevom Karapanđa nije mi promakla. Koja slučajnost, glavnu nagradu mi je predao baš Stevo  tako da zadovoljstvo i čast ne može biti veća, kaže Vlado i dodaje da uvek traži nove izazove.

vlado novoselav piran slovenija„Velika strast mi je artistika u kulinarici dakle izrezujem voće i povrće a u poslednje vreme i sapun . U životu sam pozitivac i gledam unapred i stvaram nove projekte a sledeći je kuharska olimpijada u Erfurtu tamo odlazimo sa kolegama iz naše Asocijacije kuhara i poslastičara Slovenije. Moram napomenuti da nam se pridružio i jedan mladi sutudent gastronomije iz Beograda . Kad sam več kod Asocijacija , od ove godine sam član svecke asocijacije Masterchef na koju sam posebno ponosan . Preko Masterchef-a Slovenija planiramo sa kolegama organizirati i neke tečajeve iz kulinarike , slastičarstva i artistike jer su kolege izrazile zanimanje za tu vrstu tečaja , pa se iskreno nadam da opet dolazimo i u Srbiju .

Takođe pročitajte

Knjigom u Disco za školarce

U nedelji obeležavanja Međunarodnog dana studenata i u susret Proslavi druge godišnjice osnivanja Kluba, članovi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *