sreda , januar 23 2019
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / „Bleštavilo“ – spoj tradicionalnog i modernog nakita

„Bleštavilo“ – spoj tradicionalnog i modernog nakita

Leskovački Narodni muzej i  magistar likovne grafike i majstora filigrana Ivana Stanković pripremaju specijalnu postavku moderenog nakita i različitih upotrebnih predmeta iz bogate etnografske zbirke.

Prema rečima autorke projekta „Bleštavilo“ Ivane Stanković izložba ima za cilj afirmaciju kulturnog nasleđa Leskovca. Sam projekat nastao je sa željom da nakit iz bogate etnološke zbirke muzeja od pafti, narukvica, broševa, ukrasnih igli za tepeluk do prstenja ogrlica, dobije svoju savremenu umetničku interpretaciju.

„Potreba za ukrašavanjem stara je koliko i ljudska vrsta. Međutim nakit nije samo ukrasni detalj, već u sebi nosi čitav niz skrivenih značenja. Nakitu je pripisivana moć da može štititi od zlih, a da doprinosi prisustvo dobrih sila za život, zdravlje i plodnost. Projekat predstavlja prikaz tehničkog i kreativnog razvoja filigrana kao jedne od najlepših tehnika obrade metala. Autorskim radom prikazaće se, pored moderenog nakita i različiti upotrebni predmeti iz bogate etnografske zbirke Narodnog muzeja u Leskovcu. Izložba osmišljena je tako da na inovativan način predstavlja najreprezentativnije artefakte iz zbirki muzeja, pojašnjava umetnica.

Saradnici na projektu su muzejski saradnici Mira Ninošević i Slađana Rajković.

Takođe pročitajte

Pihtijada u Vlasotincu – tradicija će biti sačuvana

Tročlani žiri koji su činili pobednici sa predhodnih Pihtijada imao je težak zadatak da mežu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.