subota , oktobar 20 2018
Početna / AGRO / Blagodeti magarećeg mleka nadohvat ruke

Blagodeti magarećeg mleka nadohvat ruke

U selu Mozgovu podno Bukovika kod Aleksinca nalazi je jedinstvena farma magaraca gde se možete nabaviti jedan od najzdravijih napitaka na svetu.

Cena magarećeg mleka na tržištu trenutno je 50 evra po litru ali se u Mozgovu može nabaviti upola cene. Bratislav Cvetković uzgaja čak 30 magaraca. Ipak, ne može se reći da je farmer, jer on od toga ne živi. Cvele mora da obezbedi hranu za čak 200 životinja, jer pored magaraca ima i konje, krave buše, koze, ponije, svinje, zečeve, mnogo pernate živine…Uvek je raspoložen da goste nauči da jašu konje ili da se na bilo koji način upoznaju i druže sa njegovim životinjama.

„Ne umem da vam to objasnim, ali ja jednostavno volim životinje. Potičem iz ugledne stočarske porodice. Jedan od mojih predaka, izvesni Raka, imao je čak hiljadu ovaca i 18 pastuva. Bio sam na putu da izneverim porodičnu tradiciju, jer sam se dao na zanate, pa sam tako i vozač, mehaničar, limar, sve što treba, ali sam u duši ostao pastir – priznaje Cvele, koji je ljubav prema životinjama preneo na suprugu Sanju (42), ali i ćerku Anđelu (21) i sina Jovana (19). Od magarećeg mleka prave i delikatese, galete i palačinke koje ne samo da su hranljive već i veoma zdrave.

Gledajući magarce mnogo sam naučio o ljudima. Uopšte, životinje nam mogu pomoći kada se nađemo u nekom psihičkom raskoraku. Imaju one moć da zaleče dušu i meni su puno pomogle nakon porodičnih lomova. Znam da neki misle da sam čudan, ali ja ne marim. Nikome nisam odbio da pomognem, pa tako i meni priskaču u pomoć, priča Cvele dok tetoši svog ljubimca, magarca Zećka.

Zna Cvele da često pomuze nekom šoljicu mleka, jer je to odličan lek protiv bronhitisa. Veli da je mleko sladunjavo i da se pije bez kuvanja.

 

 

 

Takođe pročitajte

Danas se obeležava Svetski dan hrane

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan hrane, a mi vam tim povodom prenosimo recept …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.