nedelja , septembar 23 2018
Početna / BIZNIS / Biznis od štapića, pereca i kiflica

Biznis od štapića, pereca i kiflica

„Nisam ni sanjala da ću ja nekada biti privatnik i da će drugi raditi za mene ali se nikada nisam ponašala kao „gazda“. Ima me u proizvodnji, idem u nabavku, pregovaram sa kupcima, merkam nove mašine. Jednostavno, nema predaje jer ne zavisim samo ja od ovog posla, veli Dušica Tričković (45), vlasnica preduzeća „Kiki kore“.

kiki-stapiciDušica je po zanimanju elektrotehničar za motorne pogone. Međutim, nikada se nije bavila ovim poslom jer su zbog tranzicije i privatizacije ugašeni veliki industrijski kompleksi u Nišu. Pre više od jednu deceniju upustila se u neivestan svet privatnog biznisa.

Imamo tri ćerke i morali smo sa suprugom Radišom da se prihvatimo nekog posla. Pre 12 godina bile su aktuelne kore za pitu ali sam nakon četiri godine uvidela da više u tome „nema hleba“. Stalno sam kući deci mesila kiflice, pa štapiće sa makom i pereca i došla na ideju da bi to mogla da prodajem. Onako kako ih pravim svojoj deci tako ih i danas pravim za svoje mušterije. Nema kompromisa kada je kvalitet u pitanju a i marže su nam minimalne tako da hranimo narod pa kako nam bude, kaže Dušica koja priznaje da nije lako ženi preduzetnici. Pošto je pokazala veliku preduzimljivost i veštinu u poslovanju ona je „gazda“ a ostali članovi porodice pomažu sve što mogu.15555089_1137732383009806_1649877381_n

Njene ručno pravljene đakonije prodaju se od Preševa do Beograda a ima ponuda da izvozi za Češku i Izrael ali sa postojećim kapacitetima to nije moguće.

15577573_1137732309676480_885049456_n„Traže mi mesečno 50 tona robe a ja trenutno isporučim dve tone. Imamo tržište, proizvod i mašine ali nam nedostaje prostor, odnosno veći proizvodni kapaciteti. Žene u Srbiji nisu vlasnici nekretnina tako da ne mogu podići kredit jer nemaju šta da stave pod hipotekom. Ako to urade uz pomoć supruga ili drugog člana porodice opet nisu nezavisne u odlučivanju. Porodica mi je na prvom mestu ali verujem u moć ženske preduzimljivosti samo nam treba pružiti priliku. I to onim ženama koje su same izgradile nešto u životu, zaključuje ova vredna žena koja je nedavno Udruženje žena preduzetnica proglasilo za „ženu zmaja“. Reč je o tradicionalnom priznanju koje se svake godine uručuje najuspešnijim ženama kao „cvet uspeha“.15571081_1137732306343147_796617921_n

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta „Zlatne ruke“ koji je sufinansirala Uprava za kulturu Grada Niša

 

 

 

Takođe pročitajte

Kako mi je intuitivna ishrana pomogla

Zamislite na trenutak kako ste jeli kad ste bili malo dete. Kad se setim popodneva …

Jedan komentar

  1. Stvarno su im svi proizvodi vrhunski. Nisu ni skupi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.