ponedeljak , decembar 10 2018
Početna / KATEDRA / Biciklama od Niša do Zejtinlika i Krfa povodom 100 godina od završetka Velikog rata

Biciklama od Niša do Zejtinlika i Krfa povodom 100 godina od završetka Velikog rata

Udruženje „Stazama slavnih predaka“ iz Niša započeće u nedelju 23. septembra biciklistički maraton povodom 100 godina od oslobođenja Srbije i proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. U znak poštovanja, divljenja i beskrajne zahvalnosti precima koji su dali sve za slobodu, maraton podeljen u dve etape pod simboličnim nazivom “Sto godina slobode – 1.300 km za 1.300 kaplara”, počeće i završiti se u Nišu, najavio je predstavnik tog udruženja Milan Lapčević.

Maršruta koju će tokom prve etape preći kreće od Gadžinog Hana i spomenika Dragutinu Matiću, preko Niša, Merdara, Prizrena, Drača, Valone do Krfa i Zejtinlika, gde će prisustvovati državnoj ceremoniji povodom 100 godina proboja Solunskog fronta.

U drugoj etapi krenuće se od Bitolja, preko Kajmakčalana, Udova, Bregalnice, Zebrnjaka, Kumanova i Surdulice do Niša, a na ovaj put biciklisti će se uputiti 7. oktobra. Plan je da maratonci u Niš stignu 12. oktobra, tačno na stogodišnjicu oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu završiti turu.

U biciklističkom maratonu učestvovaće osmoro ljudi, a najmlađi učesnik je student Filozofskog fakulteta u Nišu Veljko Velimirović (21), dok je najstariji penzionisani oficir Vukajlo Mladenović (69).

Takođe pročitajte

Hidroelektrana „Vučje“ pod zaštitom

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš Hidroelektranu „Vučje“ evidentirao je kao dobro koje uživa prethodnu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.