subota , februar 23 2019
Početna / DOŽIVETI STOTU / BIBLIOTERAPIJA – knjiga kao lek za dušu i telo

BIBLIOTERAPIJA – knjiga kao lek za dušu i telo

Biblioterapija je poseban vid lečenja kroz čitanje namenski određenih književnih dela, stručnjaci tvrde da je idealan „izduvni ventil“ kod napetosti, nervoze i stresa, a može da ublaži i, čak, sasvim izleči depresiju, bolesti zavisnosti, mnoge mentalne poremećaje, emocionalne probleme…

Mnogo je pisaca čija dela imaju lekovitu moć, psihijatri savetuju redovno „konzumiranje“ dela Čarlsa Dikensa, Marka Tvena, Dostojevskog, Lava Tolstoja, Viktora Igoa, Šekspira, Tomasa Mana…

Imajući u vidu lekovitost književnosti grupa entuzijasta iz Vranja pokrenula je putem društvenih mreža akciju prikupljanja knjiga za nekoliko odeljenja vranjske bolnice.

Kako je najavljeno, knjige će se prikupljati na više lokacija u gradu, a akciju koja zvanično počinje 15. februara podržala je i lokalna samouprava.

„Naravno daćemo podržati svaku ideju koja za cilj ima dobrobit pacijenata. Svojim primerima i pružanju logističke podrške pomoći ćemo da, zahvaljujući ovoj akvciji, gotovo sva odeljenja dobiju mini-biblioteke, kaže dr Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika zadužen za zdravstvo.

Organizatori su pozvali i one koji nisu Vranjanci da doniranjem makar jedne knjige pomognu opremanje biblioteka u Zdravstvenom centru. Svi koji ne žive u Vranju, a žele da daju doprinos, knjige mogu poslati Narodnom univerzitetu na adresu Ulica kneza Miloša broj 26, 17500 Vranje, sa naznakom Za akciju Knjiga za Zdravstveni centar“, navodi se na Fejsbuk stranici ove akcije. Inače, planirano je da mini-biblioteke dobiju dečje odeljenje, hirurgija, ortopedija, ginekologija i otorinolaringologija.

Takođe pročitajte

Svinjska mast više nije bauk?

Do skora je bila velika zabluda da je svinjska mast štetna za naš organizam. Danas …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.