četvrtak , decembar 13 2018
Početna / ZDRAVLJE / LEKOVITO BILJE / Balkon u centru Niša ko oaza u Mediteranu

Balkon u centru Niša ko oaza u Mediteranu

Sivilo zgrada u gradovima tek sporadično razbije poneki balkon sa cvećem a jedan takav je u Voždovoj ulici, preko puta Narodnog pozorišta, koji podseća na oazu u Mediteranu jer je ispunjen cvetovima oleandra.

oleandri nisNerium oleander ili kako ga još u narodu zovu leander ili lijander, poreklom je iz Azije i Japana, a može se videti kao samonikla biljka duž Mediterana. Vidi se da im je  vlasnik ovih niških oleandra veoma posvećen jer je biljka bogata cvetovima koji kao slap padaju preko ograde.nis centar

Inače, ime biljke je starogrčkog porekla od reči neros – vlažan. Lepota cvetova oleandera poznata je više od dve hiljade godina, i oni su krasili mnoge dvorove još od XVI veka. Zbog otpornosti i jednostavnog gajenja, kao i zbog lepote cvetova, postao je i jedna od najpoznatijih ukrasnih biljaka.

oleandri mediteran nisKorisno je i znati da su svi delovi biljke, ako se unesu u organizam,  veoma otrovni, zato ga nije preporučljivo saditi na mestima gde se igraju mala deca ili kućni ljubimci. Za orezivanje, sađenje ove biljke preporučuje se nošenje rukavica.

Takođe pročitajte

Šest mentalnih trikova da biste izbegli praznično gojenje

Lični trener deli svoje savete o tome kako da uživate u praznicima a da pri …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.