nedelja , oktobar 21 2018
Početna / TRADICIJA / MANIFESTACIJE / AVANGARDA poklanja kabare po motivima „Jutra sa Leutara“

AVANGARDA poklanja kabare po motivima „Jutra sa Leutara“

Kabaretski program inspirisan Dučićevim delo „Jutro sa Leutara“ Avangarda i prijatelji izvešće  u leskovačkom Narodnom pozorištu  5. decembra sa počekom u 20 časova.

Avangarda i prijatelji je projekat koji je nastao saradnjom umetnika iz oblasti scenskih umetnosti,  muzike, poezije i karatea, sa ciljem promovisanja udruživanja, interdisciplinarnosti i holističkog pristupa.

„Okosnicu scenarija čini Dučićevo delo “Jutra sa Leutara“, i to poglavlje o plesu. Motivi igre kao umetničke, društvene, ekpresivne, obredne i zabavne forme bili su polazna osnova od koje se krenulo. Dučićevi stavovi i razmišljanja o plesu su i danas aktuelni, nakon jednog veka. Dučićev tekst koji je za potrebe kabaretskog programa u manjoj meri adaptiran ilustruju scenske minijature koje su u labavoj ili tesnoj vezi sa samim tekstom. Na daskama koje život znače pleseće se tango, sirtaki, moderan balet, biće predstavljena afrička igra, potom spoj karatea i plesa, elementi burleske, i mnogo toga još, najavljuje nam Danijela Ignjatović Kulić, osnivač Avangarde.

U kabareu učestvuje: gudački kvartet “Amorozo“;Isidora Mitić, učenica Muzičke škole,  Jelena Stanojević, karatistkinja; glumci Narodnog pozorišta: Suzana Grujić, Ivan i Maja Janković, Maja Jovanović; plesači tanga iz Niša: Aleksandra Pavlović i Miloš Kolarević, Saša Stamenković;  Nađa Tomić, plesačica sa Instituta za umetničku igru u Beogradu, Andrijana Mitrović, pesnikinja, Marija Kostić, učenica solo pevanja Muzičke škole “Stanislav Binički“, karnevalska grupa Turističke organizacije Leskovac, kao i članovi kreativnog plesnog studija “Avangarda“. Priču će kazivati Zvezdana Pejčić, novinarka TV Leskovac.

Medijski sponzor projekta je TV Leskovac.

„U kabareu će učestvovati preko 40 umetnika iz različitih umetničkih oblasti. Za režiju i scenski pokret u većini koreografskih minijatura odgovorna je dr Danijela Kulić, univerzitetski profesor i direktor kreativnog plesnog studija “Avangarde“.Ujedno, na ovaj način će biti i obeležena godišnjica rada kreativnog plesnog studija “Avangarda“. Ceo projekat je realizovan zahvlaljujuči saradnji studija i Narodnog pozorišta, kao i prethodnoj saradnji sa svim pomenutim učesnicima bez kojih ovaj veliki događaj ne bi bio moguć. Karte su besplatne, ali su potrebne zbog ograničenog broja mesta i mogu se naći na biletari Narodnog pozorišta od sledećeg vikenda. Ovo je i poklon gradu Leskovcu, sa željom da se manifestacije ovog tipa promovišu i inspirišu ostale umetnike na slična ostvarenja, dodaje naša sagovornica.

Takođe pročitajte

Psalmi Nade Aničić Crljenice u službi poezije i humanosti

„Psalmi u svili duše“ Nade Aničić Crljenice su plave, pesme pisane rosom neba i zanosom …

Jedan komentar

  1. Izvanredan sajt.
    Mnogo uspeha vam želim!
    Danilo Kocić, novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.