Ako je burek, neka je niški

U Nišu se, u cilju promocije gastro turizma, u periodu od 16. do 19. avgusta 2018. organizuje manifestacija posvećena najpopularnijem “niškom doručku” – bureku.

Ovaj specijalitet koji se odomaćio u kuhjinjama mnogih balkanskih zemalja koje su bile u sastavu Osmanlijskog carstva, za Nišlije ima poseban značaj, budući da je prvi okrugli burek u tepsiji napravljen baš ovde. Podaci govore da ga je napravio istanbulski pekar Mehmed Oglu davne 1489.godine. Od tada se u Srbiji burekom naziva jelo od testa punjeno sirom ili mesom napravljeno u okrugloj tepsiji.

Ove godine turisti i Nišlije imaće priliku da na ovom jedinstvenom gastronomskom događaju isprobaju specijalitete vodećih burek majstora iz Niša, Makedonije, Bugarske i Grčke, da prisustvuju pripremi i degustaciji najvećeg bureka na Balkanu, kao i da uživaju u pratećem muzičkom programu.

P R O G R A M

Četvrtak, 16.avgust.2018.
20.00 – 21.00 Bend „Oktava“ iz Grčke
21.00 – 21.15 Otvaranje manifestacije
21.15 Koncert Đorđa Davida i grupe „Generacija 5“

Petak, 17.avgust.2018.
20.00-20.30 „Majska pesma“, Dečiji kulturni centar
20.30-21.30 Kulturno umetničko društvo „Niška Banja“
21.30-22.00 Degustacija najvećeg bureka
22.00-22.30 Đorđe Denić, Niš
22.30 Bend „Oktava“ iz Grčke

Subota, 18.avgust.2018.
20.30-21.00 Folklorni ansambl „ Vuk Karadžić“
21.00-21.30 Takmičenje u pripremanju najboljeg niškog bureka
21.30-22.00 Kulturno umetničko društvo „ Abrašević“ Niš
22.00-22.30 UKS „ Nikola Tesla“ Niška Banja
22.00 Bend „Oktava“ iz Grčke

Nedelja, 19.avgust.2018
20.00-21.00 Bend „Oktava“ iz Grčke
21.00-23.00 Grupa „La Kampanela“
23.00 Zatvaranje manifestacije

Organizator manifestacije je udruženje “Unija pekara” iz Niša, uz pomoć Ministarstva trgovine,turizma i telekomunikacije, Gradske opštine Medijana, Kancelarije za mlade i Turističke organizacije Niš.

 

Takođe pročitajte

Da li HPV infekcija utiče na plodnost?

Kroz vekove, ljudska plodnost bila je predmet brojnih istraživanja i diskusija, a u moderno doba …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.