subota , novembar 18 2017
Početna / TRADICIJA / HRANA / 7 načina kako da koristite kokosovo ulje

7 načina kako da koristite kokosovo ulje

Od zaljubljenice u motocikle, hranu i poutovanja, Katje između ostalog i vlasnice bloga Vita saznali smo sedam korisnih saveta kako primeniti kokosovo ulje u svakodnevnom životu.

Prenosimo vam kompletan tekst sa bloga Vita.rs.

Hladno ceđeno kokosovo ulje je neizostavna namirnica u mojoj kući već sigurno zadnjih 10 godina, i to ne samo u kuhinji, već i u kupatilu.

Dodajem ga u potaže, pečeno povrće i omiljene dezerte; koristim umesto kreme za telo i pakovanja za kosu.

Kokosovo ulje smatra se jednim od najboljih superfood-ova. Ima veliku nutritivnu vrednost i bogato je laurinskom kiselinom koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Osnovna vrsta masti u kokosovom ulju su trigliceridi srednje dužine lanca, zbog čega ga , vaš organizam lako usvaja. Upotreba kokosovog ulja ima brojne benefite, neki od kojih su: jačanje imuniteta, bolji metabolizam, održavanje zdravlja creva poboljšanje rada mozga i memorije.

Ovo su moji omiljeni načini za korišćenje ovog univerzalnog ulja.

1. Kao pakovanje za kosu

U Indiji, gde sada živim, kokosovo ulje se po tradiciji koristi kao zaštita kose od jakog sunca. Naći ćete ga u svakoj kući i u svakoj najmanjoj prodavnici. Pored zaštite od sunca, kokosovo ulje čuva kosu od štetnih posledica feniranja, sušenja i farbanja. Takođe, pomaže protiv peruti, doprinosi boljem rastu kose, daje joj sjaj i ostavlja divan miris nakon korišćenja.

Najlakše je da malo zagrejte hladno ceđeno kokosovo ulje (kako bi postalo tečno), umasirate u skalp i rasporedite po celoj dužini kose. Najbolje je da ostavite masku preko noći (stavite kapu za tuširanje, a preko vežite maramu). Ujutru operite kosu nekoliko puta kako bi se ulje ispralo. Korišćenje ulja na celoj dužini kose možda se neće dopasti svima, jer za tanku kosu može da bude „preteško“ i teže se skida. Ako imate dugu kosu, možete koristiti ulje samo na krajevima, kao regenerator. Manju količinu ulja protrljajte u dlanovima i nanesite na krajeve nakon pranja na vlažnu kosu i osušite peškirom.

Bitno je da ne stavite previše ulja, treba samo par kapi. Ja volim i da dodam malo ulja u obično pakovanje za kosu koje nanosim na celu dužinu.

2.Kao piling za telo

U kućnim uslovima možete napraviti piling na bazi kokosovog ulja, od kog koža postaje nežna, mekana i hidrirana. Evo jednog jednostavnog i efikasnog recepta (koji tako divno miriše da ga je teško ne pojesti):

  • 1/2 šolje kokosovog ulja
  • 2 kašike braon šećera
  • 1 kašičica meda
  • par kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja (po želji)

Umesto braon šećera možete dodati kafu ili morsku so. Pomešajte sastojke, uzmite kašiku pilinga i masirajte vlažnu kožu. Isperite toplom vodom. Čuvajte piling u staklenoj teglici u frizideru.

3. Za skidanje šminke

 

Ako pokvasite tupfer vodom i dodate par kapi kokosovog ulja, dobićete 100% prirodno sredstvo za skidanje šminke. Kokosovo ulje odlično skida i puder sa kože i maskaru sa trepavica, ne suši i ne iritira kožu. Mnogi koriste kokosovo ulje umesto kreme za lice, ali ono može da bude komedogeno i neće odgovarati masnoj i nečistoj koži.

 

 

4. Kao mleko za telo

Nikad ne koristim kremu, mleko ili puter za telo nakon tuširanja. Umesto kozmetičkih preparata u kupatilu uvek držim teglicu sa kokosovim uljem. Spašava kožu zimi kada postaje suvlja zbog grejanja, i leti, kada kožu isušuje sunce. Kokosovu ulje super deluje i nakon sunčanja, jer hladi kožu i smanjuje iritaciju i crvenilo ako ste izgoreli na suncu.

Nakon tuširanja, na vlažnu kožu nanesem malo ulja i masirajućim pokretima raspoređujem po celom telu.  Za par minuta ulje se upija, a koža ostaje mekana, hidrirana i predivno miriše na kokos. Kokosovo (kao i svako bazno ulje) nemojte nanositi na suvu kožu. Prvo je pokvasite, a onda nanesite ulje, tako će se brže upiti i neće sušiti kožu. Ako idete na bazen, topla je preporuka da ponesete teglicu sa kokosovim uljem, kako bi obnovili kožu nakon kupanja u hlorisanoj vodi.

5. Za pripremu dezerta

Kokosovo ulje postaje tvrdo na temperaturi nižoj od 20 stepeni, a u frižideru postaje skroz čvrsto, zato se često koristi u receptima kao sastojak koji omogučava čvrsti oblik torti i kolača. Pored toga, njegov ukus se odlično slaže sa orašastim plodovima i suvim voćem. Volim da dodajem kokosovo ulje u raw kuglice i u poslastice koje se peku u rerni. Evo mojih omiljenih slatkih recepata sa kokosovim uljem:

 

 

Tart sa šljivama

Keksići sa začinima

Ovseni keksići

Musli sa urmama i suvim grožđem 

Čokoladni kolač od batata i urmi

6. Za pečenje

Hladno ceđeno kokosovo ulje i gi (ghee) kod mene u kuhiniji su odavno zamenili suncokretovo i druga ulja za kuvanje. Super izdržava visoke temperature i odlično je za prženje, dinstanje i pečenje. Obožavam da ga koristim za pripremu povrća u rerni. Najbolje ide uz batat, bundevu i šargarepu. Samo premažem povrće kokosovim uljem, pospem začinima i stavim da se peče.

Probajte da dodate samo kašiku ulja u vruć potaž kako bi dobio fenomenalnu aromu kokosa. Takođe, možete ga dodati u jela od kinoe, integralnog pirinča ili prosa. Lepo se kombinuje sa karijem i drugim ljutim začinima.

7. Oil Pulling

Mućkanje ulja u ustima je jedna od ajurvedskih detox metoda koja doprinosi zdravlju ne samo zuba i usta, već i celog organizma. Za mućkanje idealno je hladno ceđeno kokosovo ulje, zbog laurinske kiseline koja ima moćan antibakterijski efekat.

Kašiku ulja stavite u usta i mućkajte 15-20 minuta (na početku možete kraće). Posle ispljunite sadržaj, isperite usta i operite zube. Nikako nemojte gutati tečnost. Ulje izvlači bakterije i toksine iz usta i celog tela, zubi postaju belji, a desni jači. Takođe, to je odlična prevencija karijesa. Mućkam kokosovo ulje svako jutro, dok se umivam i tuširam

 

Na Katjinom blogu pored zanimljivih i korisnih saveta možete pronaći i recepte, koji će vas uveriti da zdrav život i ishrana predstavljaju uživanje, a ne odricanje.

 

 

 

Izvor: http://vita.rs/7-nacina-kako-da-koristite-kokosovo-ulje/

Foto: Vita.rs

 

Takođe pročitajte

Takmičenje za srednjoškolce „MET Design Challenge“

Univerzitet Metropolitan tradicionalno već 12 godina organizuje takmičenja za srednjoškolce, gde im pruža priliku da …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *